Σελίδες

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αφιέρωμα: Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες Μέρος Β'

Αφιέρωμα: Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 

Μέρος Β' - Αθλήματα και Σύστημα Ταξινόμησης Αθλητών

 

 


Τα Χειμερινά Παραολυμπιακά Αθλήματα 
(με τη σειρά εμφάνισης )

1. Αλπικό Σκι (σε όλους τους αγώνες)
2. Cross-Country (σε όλους τους αγώνες)
3. Παγοδρομία σε έλκηθρο (Ice Sledge Skating: 1980-1988, 1994,1998)
4. Δίαθλο (από το 1988)
5. Χόκεϊ σε έλκηθρο (από το 1994)
6.Curling σε αμαξίδιο (από το 2006)
7. Para-Snowboard (από το 2014)
8. Έλκηθρο (bobsleigh) (από τους επόμενους αγώνες -2022)


1.Αλπικό Σκι



   Στο άθλημα του Αλπικού Σκι υπάρχουν 5 αγωνίσματα: Κατάβαση, Σλάλομ, Γιγαντιαίο Σλάλομ, Συνδυασμός Κατάβασης και Σλάλομ (Combined) και Super G. Στο Αλπικό Σκι αγωίζονται αθλητές που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες αναπηρίας: Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού (Ν.Μ.), Εγκεφαλική Παράλυση (Ε.Π.), Ακρωτηριασμούς και άλλες κινητικές αναπηρίες, καθώς και Τύφλωση/Προβλήματα Όρασης. Υπάρχουν 13 κατηγορίες, 7 από όρθια θέση, 3 από καθιστή και 3 για τα προβλήματα όρασης. Οι κατηγορίες ορίζονται από τον βαθμό λειτουργικότητας των αθλητών και από την ύπαρξη ή με βοηθητικών μέσων (προσθετικά μέλη, μπατόν κ.α.). Υπάρχει στο πρόγραμμα των αγώνων από την αρχή.


Αθλητής του Αλπικού Σκι με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο


2. Cross-Country


Καθήμενοι αθλητές του Cross-Country
   Το Cross-Country, γνωστό και ως Βορεινό Σκι, απευθύνεται σε αθλητές με Ε.Π., ακρωτηριασμούς, αθλητές σε αμαξίδιο, αθλητές με προβλήματα όρασης και αθλητές με Νοητικές Δυσλειτουργίες. Υπάρχουν 15 κατηγορίες: 9 για αθλητές που αγωνίζονται όρθιοι, 3 για αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί και 3 για αθλητές με προβλήματα όρασης. Οι κατηγορίες είναι χωρισμένες περίπου όπως και στο Αλπικό Σκι με την προσοχή να δίνεται στο επίπεδο λειτουργικότητας και στην χρήση ή όχι βοηθητικών μέσων. Υπάρχει στο πρόγραμμα των αγώνων από την αρχή.




 3. Παγοδρομία σε Έλκηθρο (Ice Sledge Skating)

  Το συγκεκριμένο άθλημα εμφανίστηκε σε 5 χειμερινές παραολυμπιάδες (1980-1988, 1994,1998) και πλέον δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αγώνων. Οι αθλητές χρησιμοποιούσαν ένα ελαφρύ έλκηθρο που το ωθούσαν χρησιμοποιώντας 2 μπαστούνια. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν κυκλικός (όπως ο στίβος) με περιφέρεια 400μ. Υπήρχαν 5 αγωνίσματα: 100μ, 500μ, 700μ, 1.000μ και 1.500μ.

Παγοδρομία σε Έλκηθρο (Ice Sledge Skating)


 4. Δίαθλο (Biathlon)

   Είναι συνδυασμός Cross-Country και Σκοποβολής. Απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και ακρίβεια. Απευθύνεται σε αθλητές με κινητικές αναπηρίες και τύφλωση/προβλήματα όρασης. Υπάρχουν 15 κατηγορίες στις οποίες οι αθλητές ταξινομούνται ανάλογα με το επίπεδο της λειτουργικότητάς τους. Οι 12 κατηγορίες είναι για τους αθλητές με κινητικές αναπηρίες και οι 3 για τους αθλητές με προβλήματα όρασης και τύφλωση. Οι αθλητές αγωνίζονται όλοι μαζί και οι τελική τους κατάταξη προκύπτει βάση ενός αλγορίθμου που συνδυάζει τον χρόνο που έκαναν και την κατηγορία αναπηρίας που ανήκουν. Οι αθλητές με τύφλωση/προβλήματα όρασης αγωνίζονται με τη βοήθεια ηχητικών σημάτων. Η ένταση του ήχου είναι ανάλογη με το πόσο κοντά στον στόχο είναι οι βολές τους. Είναι στο πρόγραμμα των αγώνων από το 1988.


Αθλητής του Διάθλου με αναπηρία στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια των βολών.

5. Χόκεϊ σε Έλκηθρο (Ice Sledge Hokey)

Αθλητές του Χόκεϊ σε Έλκηθρο
   To Xόκεϊ σε Έλκηθρο, απευθύνεται μόνο σε άντρες αθλητές με αναπηρία στο κάτω μέρος του σώματος. Παίζεται με τους κανονισμούς που ισχύουν για το Χόκεϊ των αρτιμελών με λίγες μικρές προσαρμογές για την ασφάλεια των αθλητών. Οι αθλητές κάθονται σε έλκηθρα που έχουν δύο λεπίδες, ώστε να μπορεί το πακ να περάσει από κατω. Επιπλέον, χρησιμοποιούν δυο ειδικά μπαστούνια, στα οποία η μία άκρη είναι μυτερή (για προώθηση στον πάγο) και η άλλη άκρη είναι πεπλατυσμένη για να σουτάρουν. Οι αθλητές ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: 
1. Αθλητές με καθόλου ικανότητα να κάθονται ή με σοβαρά προβλήματα και στα τέσσερα άκρα.
2. Αθλητές με μερική ικανότητα να κάθονται και πιο ελαφρά αναπηρία στα άκρα και
3. Αθλητές με καλή ικανότητα να κάθονται και ελάχιστες αναπηρίες στα άκρα. 
Υπάρχει στο πρόγραμμα των αγώνων από το 1994.


6. Curling σε Αμαξίδιο (Wheelchair Curling)

Curling σε Αμαξίδιο
 To Curling σε Αμαξίδιο είναι ένα άθλημα ομαδικής συνεργασίας για αθλητές με μόνιμη αναπηρία στα κάτω άκρα, που χρησιμοποιούν αμαξίδιο στην καθημερινή τους ζωή. Αθλητές με Ε.Π. ή Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλα νευρομυϊκές παθήσεις, μπορούν να αγωνιστούν, εφόσον χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Η προώθηση της πέτρας επιτρέπεται να γίνει με το χέρι με τη χρήση μπαστουνιού. Σε αυτό το άθλημα οι αθλητές δεν ταξινομούνται σε κατηγορίες, αρκεί να χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχει στο πρόγραμμα των αγώνων από το 2006.


7.  Para-Snowboard 

   Στις 2 Μαΐου 2012, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, επίσημα συμπεριέλαβε το "para-snowboard" (κοινώς γνωστό και ως "προσαρμοσμένο snowboard") στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του 2014, ως αγώνισμα του Αλπικού Σκι για άνδρες και γυναίκες. Προς το παρόν υπάρχουν 3 κατηγορίες ταξινόμησης των αθλητών: 
1. Ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο
2. Ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο
3 Αναπηρία άνω άκρων. 
Αθλητής του ParaSnowboard με προσθετικό κάτω άκρο

Στο Sochi 2014, εμφανίστηκε πιλοτικά με τους αθλητές να φορούν προσθετικά μέλη και η τελική κατάταξη προέκυπτε από έναν αλγόριθμο που υπολόγιζε τον χρόνο κάθε αθλητή και τη σοβαρότητα της αναπηρίας. Καθώς το άθλημα είναι δημοφιλές ανάμεσα στους νέους κυρίως, ήταν λογικό να εξελιχθεί ραγδαιά και έτσι στους φετινούς αγώνες να υπάρχει ως ανεξάρτητο άθλημα με δικά του αγωνίσματα, σύστημα ταξινόμησης και σύστημα πρόκρισης βάση διεθνούς ranking list. Υπάρχει στο πρόγραμμα των αγώνων από το 2014.

* Το Para-Snowboard είναι ένα από τα πέντα παραολυμπιακά αθλήματα που καλλιεργεί το σωματείο μας, με τον αθλητή μας Πετράκη Κωνσταντίνο να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου στο World Raking List του αθλήματος

 
Ο αθλητής parasnowboard του Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ Βέροιας, Πετράκης Κωνσταντίνος (Κατηγορία Upper Limb -UL)



8. Έλκηθρο (bobsleigh) 

 Είναι προγραμματισμένο να είναι στους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνας (Beijing 2022). Δεν υπάρχουν περισσότερρες πληροφορίες για το άθλημα (σύστημα ταξινόμησης κλπ), αλλά προφανώς θα είναι το ολυμπιακό bobsleigh προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αθλητών με αναπηρίες

 

Πηγη: en.wikipedia.org

Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος του αφιερώματος στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 


Επιμέλεια άρθρου:

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M.Res.
Προπονητής ΑμεΑ Α' (Κατ.)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.