Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

4 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille!

4 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Braille!


  
  Ο Louis Braille, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Παρίσι, που ονομάζεται Κουπρβέ (Coupvray). Ο Louis τυφλώθηκε από ατύχημα στην ηλικία των 3 ετών. Ήθελε μεγαλώνοντας να ακολουθήσει τον πατέρα του στις επαγγελματικές του επιλογές, γι’ αυτό και τον ακολουθούσε συνεχώς στο εργαστήριο του για να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Ο πατέρας του έφτιαχνε σέλες δερμάτινες για τα άλογα, ενώ δίπλα του ο μικρός τότε Louis έπαιζε με τα παιχνίδια του πως τάχα δουλεύει κι εκείνος όπως ο πατέρας του. Το ατύχημα συνέβη όταν ξέσπασε φωτιά. Η μεγαλύτερη αδερφή του φώναξε τον πατέρα τους να πάει να τους βοηθήσει να τη σβήσουν. Μέσα στην ταραχή άφησε τον γιο του μόνο για λίγο. Τότε ο μικρός Louis πήρε ένα αιχμηρό αντικείμενο και προσπάθησε να τρυπήσει το δέρμα, όπως ο πατέρας του. Κατά λάθος πλήγωσε το μάτι του, μολύνοντας το. Η μόλυνση εξαπλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του τελείως και από τα δυο του μάτια. 

    Η δίψα του για μάθηση ήταν μεγάλη. Για 2 ακόμη χρόνια παρέμεινε στο παλιό του σχολείο, μα δεν μπορούσε να μάθει τα πάντα, παρά μόνο όσα άκουγε. Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα όταν ο Louis κέρδισε μια υποτροφία για το Βασιλικό Ινστιτούτο των Τυφλών στο Παρίσι, στην ηλικία των 10 χρόνων. Αλλά ακόμη κι εκεί, οι περισσότεροι δάσκαλοι, μόνο μιλούσαν στους μαθητές. Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν κακές, αφού οι τυφλοί μαθητές έτρωγαν μονάχα ψωμί και νερό και πολλές φορές τους εκμεταλλευόντουσαν για χειρονακτικές εργασίες. Ο Louis Braille αγαπούσε πολύ τη μουσική και έμαθε να παίζει το εκκλησιαστικό όργανο τόσο άριστα, που συνόδευε τις λειτουργίες σε όλη τη Γαλλία. Η βιβλιοθήκη του σχολείου είχε 14 τεράστιους τόμους, με μεγάλα γράμματα που τα έκαναν πολύ δύσκολα να διαβαστούν. Οι άνθρωποι που τύπωναν τα βιβλία πολλές φορές τύπωναν δυο ιστορίες μαζί μέσα σε ένα βιβλίο. Αυτό έκανε τα βιβλία να ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά πολλές φορές και με τα ανάγλυφα μεγάλα γράμματα τα παιδιά μάθαιναν μονάχα να διαβάζουν αλλά δεν κατάφερναν να μάθουν να γράφουν. Ο Louis ήταν ανυπόμονος για να μάθει και ένιωθε απογοητευμένος.
    Τότε το 1821 ένας στρατηγός με το όνομα Charles Barbier, έκανε την επίσκεψη του στο σχολείο. Είχε εφεύρει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, που τον ονόμαζε «νυχτερινό γράψιμο», ο οποίος περιείχε 12 ανάγλυφους χαρακτήρες. Αυτός επέτρεπε στους στρατιώτες μεταξύ τους να μοιράζονται άκρως εμπιστευτικές και μυστικές πληροφορίες για την μάχη, χωρίς να χρειαστούν να μιλήσουν. Δυστυχώς, ο κώδικας αυτός ήταν πολύ δύσκολος για τους στρατιώτες, αλλά όχι για τον 12χρονο Louis Braille. Ο Louis τροποποίησε τον κώδικα του στρατηγού και από τους 12 ανάγλυφους χαρακτήρες, έφτιαξε ένα καινούργιο σύστημα με 6. Τότε οι 6 ανάγλυφοι χαρακτήρες με τους συνδυασμούς τους, αποτύπωναν το αλφάβητο και μπορούσε ο τυφλός μαθητής να διαβάσει τα γράμματα μόνο με το πάνω μέρος του δείκτη τους, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και μεγαλύτερος εύρος στις πληροφορίες που υπήρχαν. Χρησιμοποιόντας και μια αριθμητική ακολουθία στους συνδυασμούς του, κατέστησε το σύστημά του, εύκολο για απομνημόνευση! 
     Το αλφάβητο που εφηύρε ο Louis Braille, με ανάγλυφες στιγμές και με πολλούς συνδυασμούς, δημιουργούσαν ένα ολόκληρο κείμενο, το οποίο οι τυφλοί μπορούσαν μετά από εξάσκηση να το διαβάσουν και μάλιστα με ταχύτητα, αν μάθαιναν σωστά να εξασκούν την αφή τους. Η εφεύρεση του κράτησε για τα επόμενα 3 χρόνια και μέχρι την ηλικία των 15 ο Louis όχι μόνο είχε εφεύρει το σύστημα Braille, αλλά τυπώθηκε και το πρώτο του βιβλίο με το σύστημά του στα 1829, με τίτλο “Methods of Writing Words”. Δεν σταμάτησε όμως εκεί! Το 1837, πρόσθεσε και άλλα σύμβολα για τα μαθηματικά και τη μουσική. Τα βιβλία του που τυπώθηκαν είχαν τίτλους: “Music and Plain Songs by Means of Dots for Use by the Blind and Arranged for Them”. Το 1839 εξέδωσε βιβλία με λεπτομέρειες για το σύστημά του και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τυφλών και αρτιμελών ατόμων. Αλλά ακόμη το κοινό αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό το σύστημά του. Οι τυφλοί μαθητές έπρεπε μόνοι τους να μελετούν σκληρά το σύστημα Braille και ακόμη και όταν αποφοίτησε ο Louis, συνέχισε να διδάσκει στο Βασιλικό Ινστιτούτο για τους Τυφλούς στο Παρίσι. Παρόλες τις προσπάθειες του όμως, το σύστημα Braille, άρχισε να διδάσκεται ευρέως μετά το θάνατό του, ο οποίος συνέβη το 1852. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, αναγνωρίστηκε το σύστημά του ως επίσημο σύστημα για την εκπαίδευση των τυφλών από τη Γαλλία και τιμήθηκε αναγνωρίζοντας τον. Εκατό χρόνια μετά το θάνατό του έστησαν έναν ανδριάντα στη γενέτειρά του. Το σύστημα Braille, άρχισε να εξαπλώνεται το 1868, όταν κάποιοι βρεττανοί το πήραν και το μετέφεραν στο Βασιλικό Ινστιτούτο για τους τυφλούς εκεί. Τέλος ο Louis Braille, εφηύρε μια γραφομηχανή με την οποία μπορούσαν να γράφουν οι τυφλοί τις ιδέες και τις σκέψεις τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να έχουν την ίδια ανεξαρτησία στο γραπτό λόγο, όπως αυτή των βλεπόντων. Τώρα πια το σύστημα Braille διδάσκεται σε όλο τον κόσμο! 
   Τα βιβλία Braille, είναι τυπωμένα στο φύλλο μπρος-πίσω με το σύστημα, για να εξοικονομήσουμε αρκετό χώρο. Αυτό έδωσε στους τυφλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τη δυνατότητα να συμμετέχουν δυναμικά στην εκπαίδευση, να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς τη βοήθεια από βλέποντες και την ανεξαρτησία που χρειαζόντουσταν στη γνώση. Ο Louis Braille τιμάται από όλο τον κόσμο και κυρίως απέδειξε, ότι αν κάποιος άνθρωπος έχει ισχυρά κίνητρα, τότε μπορεί να δημιουργήσει αξιοθαύμαστα έργα!!
 

Δείτε από του youtube ντοκιμαντέρ για τη ζωή του: 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.