Σελίδες

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αιμοκάθαρση μετά Μουσικής και Άσκησης


Αιμοκάθαρση μετά Μουσικής και Άσκησης

στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

 

 

  
   Τη δυνατότητα να κάνουν ποδήλατο και παράλληλα να ακούνε μουσική της προτίμησής τους έχουν οι νεφροπαθείς, κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.
    Πρόκειται για τη μοναδική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ελλάδα, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα θεραπευτικής άσκησης κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
    Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν τόσο η άσκηση όσο και η μουσική έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη βελτίωση των μυών, στην καρδιακή λειτουργία, στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, τη μείωση του άγχους καθώς και τη βελτίωση της ψυχολογίας των νεφροπαθών τελικού σταδίου, ανάφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, καθηγητής Αστέριος Δεληγιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το συμπόσιο με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο», που πραγματοποιήθηκεί στις 26 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ.
   Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την A' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ - Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ, την European Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αιμοκαθαιρομένων ασθενών.
    Ο κ. Δεληγιάννης επισήμανε ότι παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί στη νεφρολογία δεν σημειώθηκε ανάλογη εξέλιξη στην ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίσουν προβλήματα σχεδόν σε όλα τα όργανά τους, πλήττονται από οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα έχουν άγχος σε μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα κοινωνικοποίησης, λόγω του ότι είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα.
    «Σε μεγάλα κέντρα σε όλο τον κόσμο, πέρα από την αντιμετώπισή τους είτε με την αιμοκάθαρση, είτε με τη μεταμόσχευση υπάρχει συμπληρωματικά η επαναδραστηριοποίηση των ασθενών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά, όπως και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, πρέπει πρώτα απ' όλα να υποβάλλονται σε μια θεραπευτική άσκηση, η οποία, απ' ό,τι φαίνεται και από τις μελέτες τις δικές μας, που είναι πάρα πολλές, αλλά και από τις υπόλοιπες μελέτες σε όλο τον κόσμο, βελτιώνει τη μυική ατροφία, τους κάνει να είναι λειτουργικά πιο επαρκείς, αυξάνει δηλαδή την αντοχή τους, αυξάνει τη δύναμή τους, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς, βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν ακόμη μελέτες που δείχνουν ότι βοηθάει και στην καλύτερη κάθαρση των ουραιμικών τοξινών που έχουν οι ασθενείς αυτοί, όπως είναι η ουρία ή η κρεατινίνη, γιατί αυτές είναι οι βλαβερές ουσίες για έναν ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια, που προκαλούν τις βλάβες», εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης.
   Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ εδώ και 20 χρόνια, ενώ πρόπερσι στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής μελετήθηκε η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
     «Η θεραπευτική άσκηση που εφαρμόζουμε εμείς στους περισσότερους ασθενείς, στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, γίνεται με τα κατάλληλα ποδήλατα, τα οποία μπαίνουν στο ειδικό κάθισμα ή στο κρεβάτι του νεφροπαθή. Εξειδικευμένες γυμνάστριες καθοδηγούν τους νεφροπαθείς στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ιδιαίτερα τις δύο πρώτες ώρες, να κάνουν αυτή την άσκηση. Κάνουν άσκηση με τα πόδια ή με το ελεύθερο το χέρι. Μάλιστα είχαμε ένα πρόγραμμα πρόπερσι και το έχουμε συνδυάσει και με μουσική. Με τη θεραπευτική άσκηση έχουμε τρία καλά: το ένα και το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ σημαντικά -έχουμε δέκα βραβεύσεις σε εργασίες από την Ευρωπαϊκή Νεφρολογική Εταιρεία. Βλέπουμε τη βελτίωση στους μυς, στην καρδιά, μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, μπου είναι υψηλά σε αυτούς τους ασθενείς, μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το δεύτερο είναι ότι κερδίζουν χρόνο γιατί δεν χρειάζεται να πάνε την επόμενη ημέρα στο γυμναστήριο και το τρίτο είναι ότι τους ψυχαγωγεί με άσκηση, με μουσική και περνούν τον χρόνο της αιμοκάθαρσης πολύ πιο ευχάριστα. Ο άλλος ο τρόπος είναι να κάνουν άσκηση με τις οδηγίες του γυμναστή που έχει γνώσεις στο γυμναστήριο, την ημέρα μη αιμοκάθαρσης και ένας τρίτος τρόπος είναι να κάνουν, υπό τις οδηγίες που τους δίνουμε γραπτά, άσκηση στο σπίτι. Από αυτούς τους τρεις τρόπους ο καλύτερος είναι στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης», σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης.
     Παράλληλα τονίζει πως παρ' ότι κατά το παρελθόν ξεκίνησαν σε μικρή έκταση προγράμματα θεραπευτικής άσκησης στην Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα και τη Λάρισα, σήμερα, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα πρόγραμμα αυτού του είδους γίνεται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ. Όπως επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, ενώ αυτού του είδους τα προγράμματα στο εξωτερικό καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα δεν καλύπτονται ούτε και υπάρχει υποστήριξη από κάποιον οργανωμένο κρατικό φορέα.
   «Πέρα από τη θεραπευτική άσκηση, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επαναδραστηριοποίησης είναι η σωστή διαιτητική αγωγή που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς αυτοί. Υπάρχουν σύμβουλοι διατροφολόγοι, που τους λένε ακριβώς ποια θα πρέπει να είναι η καθημερινή διατροφή τους, υπάρχει ο ψυχολόγος για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης των ασθενών αυτών και κοινωνικός λειτουργός που βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή σαν ισότιμα μέλη στο καθημερινό γίγνεσθαι. Αυτή λοιπόν όλη η ομάδα είναι από επιστήμονες, οι οποίοι σε συνεργασία με τον γιατρό βοηθάνε στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Το συμπόσιό μας στοχεύει να γνωστοποιήσει στους γιατρούς, στους ασθενείς, στους συγγενείς τους, στους νοσηλευτές, ότι πέρα από την κλασική αντιμετώπιση με την αιμοκάθαρση ή την περιτοναϊκή κάθαρση, σήμερα, στα σύγχρονα κέντρα υπάρχει και αυτή αυτή η απαραίτητη αντιμετώπιση του ασθενούς. Δεν αρκεί δηλαδή ο ασθενής να έρθει μόνο να κάνει την αιμοκάθαρση», καταλήγει ο κ. Δεληγιάννης.


Πηγη: kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.