Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Goalball A-Γ A’ Κατηγορίας 5-11/07/2015, Κάουνας, Λιθουανία: Η προσωπική μου εμπειρία


2015 IBSA Goalball European Championships M-F  A

5-11/07/2015, Kaunas, Lithuania

 

Σχολιασμός της διοργάνωσης και της αγωνιστικής παρουσίας της Εθνικής ομάδας Γυναικών από μια προσωπική προσέγγιση





Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Goalball A A’ Κατηγορίας, Κάουνας, Λιθουανία
  
     Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Goalball A’ Κατηγορίας 2015, είναι πια παρελθόν και αυτό που σίγουρα μας έμεινε είναι εκτός από την άρτια διοργάνωση και τα εκπληκτικά παιχνίδια, η πολύ καλή παρουσία της Εθνικής μας Ομάδας Γυναικών που πάλεψε, αλλά δυστυχώς περιορίστηκε στην 8η θέση (από 10 ομάδες) και στις λεπτομέρειες «έχασε» την κατηγορία. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συμμετείχαν οι 10 καλύτερες ανδρικές και γυναικείες ομάδες της ηπείρου και εκτός από τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης, αγωνίστηκαν και για τα εναπομείναντα εισιτήρια της Ευρώπης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016.  


Η Εθνική μας ομάδα Γυναικών

Η Εθνική Ομάδα Γυναικών όπως παρατάχθηκε με το Ισραήλ
     Με μοναδικό στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση που θα συνδυαζόταν με παραμονή στη μεγάλη κατηγορία της Ευρώπης και έχοντας στις αποσκευές της την 7η θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες το Μάιο στη Σεούλ, ταξίδεψε για το Κάουνας η Εθνική Ομάδα Goalball Γυναικών. Η Εθνική μας προβιβάστηκε πέρυσι στην Α’ κατηγορία τερματίζοντας στην τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, όπου είχε αγωνιστεί με αρκετά υπολογίσιμες δυνάμεις του ευρωπαϊκού goalball. Την αποστολή της ομάδας αποτελούσαν οι αθλήτριες της Α.Ε.Τ. Πυρσός Θεσσαλονίκης Τζάλλα Μαρία, Λορέντζου Κατερίνα, Πασχαλίδου Θεοδώρα και η βεροιώτισσα Άγκο Βασιλική και οι αθλήτριες του Α.Σ.Τ. Όμηρος Αθηνών Μαρκαντωνάκη Κατερίνα και Δρίβα Κωνσταντίνα με προπονήτρια την Κεσσανοπούλου Μελπομένη, βοηθό προπονητή τον Σιζόπουλο Χριστόφορο. Την αποστολή συμπλήρωνε η γιατρός της Ε.Α.Ομ. – Α.μεΑ., κ. Παπαγιάννη Ιώννα.
      Από την ώρα της κλήρωσης ήταν γνωστό ότι η Εθνική μας δεν θα είχε εύκολο έργο αφού κληρώθηκε στον «δύσκολο» όμιλο Υ με αντιπάλους το Ισραήλ και την Τουρκία που είχαν ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, την Ουκρανία και την Ισπανία, οπότε αναζητούσε σίγουρα την μια νίκη που θα δεν θα την άφηνε τελευταία στον όμιλο και θα την υποβίβαζε αυτόματα στην Β’ κατηγορία.


Ονειρικό ξεκίνημα

    Στην πρεμιέρα με το Ισραήλ κανένας δεν περίμενε ότι η αδύναμη σχετικά Εθνική μας Ομάδα θα προέβαλε τέτοια αντίσταση στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ομάδα του Ισραήλ (η οποία νωρίτερα είχε «καθαρίσει» με 7-1 την Ισπανία. Η Εθνική μας ομάδα έκανε την έκπληξη παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) παίζοντας εκπληκτική άμυνα και ενώ είχε προηγηθεί από το πρώτο δίλεπτο του αγώνα και χάνοντας συνολικά πέντε (!) πέναλτυ!

 Αναμενόμενη συνέχεια
    Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, η Εθνική μας αγωνίστηκε με την Ουκρανία, έχοντας ως παρακαταθήκη την πολύ καλή εμφάνιση με το Ισραήλ. Η Εθνική μας δεν έπιασε την απόδοση του πρώτου αγώνα και έχασε αξιοπρεπώς με 4-1. 


Η δεύτερη μέρα των αγώνων 

       Στον πρώτο αγώνα της δεύτερης μέρας η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανίσχυρη και φαβορί για την πρώτη θέση Τουρκία. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανής και δεν άφησε περιθώρια σκέψης για ένα θετικό αποτέλεσμα: Ήττα με12-2.

Τελικός με την Ισπανία

Φάση από τον αγώνα με την Ισπανία
     Στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων ήρθαν αντιμέτωπες η Ελλάδα με 1 βαθμό και η Ισπανία με 0 βαθμούς. Η Ελλάδα αγωνιζόταν ασφαλώς για τη νίκη-πρόκριση στα προημιτελικά, αλλά της αρκούσε και ο βαθμός της ισοπαλίας. Από την άλλη, η Ισπανία με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματά της, δεν έδειχναν ότι θα έπρεπε να αποτελεί φόβητρο για την Ελλάδα. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός, η Εθνική μας έπαιξε όπως έπρεπε και η νίκη με 9-3 ήρθε φυσιολογικά.




Η σημασία της πρόκρισης στα προημιτελικά

    Η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στον όμιλο Υ με 4 βαθμούς ( με 1 νίκη – 1 ισοπαλία – 2 ήττες και τέρματα13-20), εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο που ήταν η παρουσία στα νοκ-άουτ παιχνίδια και θα είχε, αν μη τι άλλο, τρεις ευκαιρίες για να ολοκληρώσει και τον δεύτερο στόχο, ο οποίος ήταν η παραμονή στην ευρωπαϊκή ελίτ. Αντίπαλος της Εθνικής μας στους «8» θα ήταν η πρώτη ομάδα του Ομίλου Χ, Ρωσία, η οποία προκρίθηκε σχετικά εύκολα με 4 νίκες.


Τρίτη μέρα: Προημιτελικά – Αγώνες μπαράζ για τις θέσεις 5-8

    Ρωσία-Ελλάδα στον πρώτο από τους τέσσερις προημιτελικούς αγώνες. Ο αγώνας είχε ξεκάθαρο φαβορί και δεν ήταν η δική μας ομάδα. Ήττα με 5-0 και μαζί με τις ελπίδες πρόκρισης στο Ρίο (και για ένα μετάλλιο φυσικά), χάθηκε και η ευκαιρία εξασφάλισης νωρίτερα της παραμονής στην Α’ κατηγορία. Η Εθνική μας είχε πλέον άλλες δύο ευκαιρίες για να παραμείνει στην κατηγορία. Για τις θέσεις 5-8 αντιμετώπισε την Δανία. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 και οδηγήθηκε στην παράταση (ισχύει το «χρυσό γκολ»), όπου έχασε με 3-2 στο πρώτο σουτ της Δανίας, σε ένα σημείο που αδράνησε η ελληνική άμυνα. Πλέον υπήρχε μόνο ο αγώνας-φωτιά με την Φινλανδία για τις θέσεις 7-8, όπου ο νικητής παρέμενε στην κατηγορία και ο ηττημένος αποχαιρετούσε. Ήταν αναμενόμενο ότι ο αγώνας θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Οι Φιλανδές αποδείχτηκαν ψυχραιμότερες και επιβλήθηκαν με 2-1, με αμφισβητούμενο ωστόσο πέναλτι, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο, η κούραση (τρίτος αγώνας σε μια μέρα) στάθηκε εμπόδιο από το να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ήττα για την Εθνική, 8η θέση και υποβιβασμός στην Β’ κατηγορία. 


Ελληνική Παρουσία και εκτός γηπέδων

Καραϊωσήφ-Κολοβού στην Γραμματεία των Αγώνων
    Εκτός από την Εθνική ομάδα Γυναικών, εκπροσώπους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λιθουανίας, είχε και η ελληνική διαιτησία του Goalball με τους Αλέξανδρο Καραϊωσήφ (ο υπογράφων το άρθρο) από τη Βέροια και την Μαρίνα Κολοβού από το Βόλο, αμφότεροι Διαιτητές/Κριτές IBSA Level 1. Και για τους δύο ήταν η πρώτη επίσημη διεθνής συμμετοχή στο εξωτερικό (συμμετείχαν ως International Table OfficialsITOs)  μετά από παρότρυνση του έμπειρου σε διεθνείς αγώνες διαιτητή Αντώνιου Χριστόδουλου και την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της Ε.Α.Ομ. – Α.μεA που έδειξε για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον της για την προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματο. 


Σχολιασμός της διοργάνωσης και της αγωνιστικής παρουσίας της Εθνικής Ομάδας μέσα από τα δική μου προσωπική εμπειρία: 

     Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Goalball συνέπεσε χρονικά με τις ραγδαίες κοινικο-οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας. Η ομάδα ταξίδεψε ανήμερα του δημοψηφίσματος και το γεγονός ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό χωρίς εγγυημένη κάλυψη (οικονομική κυρίως) για το οτιδήποτε συμβεί, αλλά και του τι πρόκειται να ξημερώσει για την χώρα, αποτελεί από μόνο του τροχοπέδη τόσο για τους προπονητές, όσο και για τις αθλήτριες για την εργασία τους και για τις οικογένειές τους. Ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο, ήταν η μη ολοκληρωμένη προετοιμασία της Εθνικής, κυρίως λόγω των σχολικών εξετάσεων των αθλητριών Πασχαλίδου και Άγκο που ολοκληρώθηκαν μόλις δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες.
Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτήν την ομάδα...
        Συγκριτικά με τις άλλες εθνικές ομάδες, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, την  υλική και ηθική υποστήριξη της  Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για την ανάπτυξη του αθλήματος και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των παραγόντων των Σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα για την χώρα μας παραμένει αφενός το η έλλειψη χρηματοδότησης και κινήτρων από την Πολιτεία τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στον Παραολυμπιακό αθλητισμό και αφετέρου η ανεπαρκής ως ανύπαρκτη δεξαμενή νέων αθλητών ικανών να στελεχώσουν τις ομάδες και δη την Εθνική Ομάδα κάτι που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο εξαιτίας του γεγονότος ότι ζούμε σε μια σχετικά μικρή πληθυσμιακά χώρα και οι δομές εκπαίδευσης Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης είναι συγκεντρωμένες στις μεγάλες πόλεις.   
      Προσωπικά πιστέυω ότι τα θεμέλια έχουν μπει και οι βάσεις είναι γερές. Στόχος όλων όσων ασχολούμαστε και αγαπάμε το άθλημα είναι να μπορέσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του και το με το μερίδιο που του αναλογεί, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε το άθλημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο εγγύς μέλλον να μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε μια επιτυχία σε διεθνές επίπεδο. Η Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών χρειάζονται ώθηση όχι μόνο για μια ανέβουν, αλλά και για να παραμείνουν εις το διηνεκές σε υψηλό επίπεδο. 



Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M. Res.
Καθ. Ειδ. Φ.Α. - Προπονητής Αθλητών μεΑ
Διαιτητής/Κριτής IBSA Goalball Level 1 





4 σχόλια:

  1. Αλέξανδρε συγχαρητήρια για την εμπερειστατωμένη και απόλυτα λεπτομερή περιγραφή της ελληνικής παρουσίας και πορείας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γκόλμπολ, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διαιτητικό επίπεδο! Κρίμα που η προσπάθεια δεν συνοδεύτηκε από παραμονή στην Α κατηγορία, κάτι που ωστόσο θα αποτελούσε άθλο για την ελληνική ομάδα, δεδομένων των ανυπέρβλητων δυσκολιών που προανέφερες. Συγχαρητήρια στις αθλήτριές μας, στο προπονητικό/ιατρικό team, και φυσικά στους δύο διαιτητές που μας εκπροσώπησαν επάξια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αντωνιε για τα καλα σου λογια. Εισαι πρωτεργατης

      Διαγραφή
  2. https://www.youtube.com/playlist?list=PL2ZxdD0Fi-QDEvlfRzmCy9S-F1XYsCjFe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λινκ με ολα τα παιχνιδια της Εθνικη στο Πανευρωπαϊκο του Κάουνας

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.