Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η Άσκηση, εμπόδιο στην επιθυμία για κάπνισμα

Η Άσκηση, εμπόδιο στην επιθυμία για κάπνισμα, 

σύμφωνα με έρευνα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 


     Η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο που θα καπνίσει κανείς το πρώτο του τσιγάρο την ημέρα, όπως καταδεικνύει μελέτη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της άσκησης σε άτομα που καπνίζουν συστηματικά. 
     Όπως εξηγεί ο καθηγητής της ΣΕΦΑΑ, Γιάννης Θεοδωράκης, πειράματα έδειξαν ότι οι καπνιστές που ασκήθηκαν για 30 λεπτά σε εργομετρικό ποδήλατο είχαν μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα στο τέλος της προσπάθειας. Η επιθυμία αυτή επανήλθε στα αρχικά επίπεδα, ύστερα από 30 λεπτά, από το τέλος της δοκιμασίας.
           Σε άλλο πείραμα, καπνιστές εξετάστηκαν στο εργομετρικό ποδήλατο για 30 λεπτά, σε ένα τεστ με διαφορετικές εντάσεις άσκησης, και στη συνέχεια είχαν την επιλογή να ανάψουν το πρώτο τους τσιγάρο, όποτε ήθελαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα, όταν δεν εκτελούσαν την άσκηση στο ποδήλατο, άναβαν πολύ γρήγορα το πρώτο τους τσιγάρο, ενώ όταν εκτελούσαν το πρόγραμμα άσκησης στο ποδήλατο καθυστερούσαν τουλάχιστο για 30 λεπτά το άναμμα του πρώτου τους τσιγάρου.
      Προς επιβεβαίωση των πειραματικών αποτελεσμάτων, οι ερευνητές ανέπτυξαν και εφάρμοσαν σε  καπνιστές, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές ενίσχυσης με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος. Τα προγράμματα άσκησης εκτελούνταν σε πάρκα ή σε γυμναστήρια και περιελάμβαναν περπάτημα χαλαρό ή τρέξιμο ή ασκήσεις.Τα άτομα ξεκίνησαν να γυμνάζονται 60 λεπτά την εβδομάδα και με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και της ψυχολογικής βοήθειας, έφτασαν να γυμνάζονται 5-6 ώρες την εβδομάδα. Τα άτομα, σε κάθε συνάντηση με το εκπαιδευτή, συμπλήρωναν σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια τους στόχους τους: πόσο θέλουν να ασκηθούν και πόσα τσιγάρα πρόκειται να καπνίσουν. Επίσης, έκαναν συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής, θετικής σκέψης και τεχνικές μείωσης της επιθυμίας για τσιγάρο. 


 «Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, τα άτομα αύξησαν κατά πολύ τον συνολικό χρόνο που αφιέρωναν για άσκηση κάθε εβδομάδα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων -περισσότερο από 60%- έκοψε εντελώς το κάπνισμα, οι δε υπόλοιποι το μείωσαν σημαντικά», εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης. 

      Τέλος, σε τέταρτο πείραμα εξετάσθηκαν οι άμεσες επιδράσεις ενός προγράμματος άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές στο κάπνισμα. Μια ομάδα καπνιστών ασκήθηκε για 30 λεπτά στο εργομετρικό ποδήλατο, σε δυο μεσαίας έντασης συνθήκες, εκ των οποίων η μια περιελάμβανε και στρατηγικές ψυχολογικής υποστήριξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 30 λεπτά μεσαίας έντασης άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές (στόχοι, αναπνοές και θετική σκέψη) μείωσαν την επιθυμία για τσιγάρο, και καθυστέρησαν τον χρόνο καπνίσματος του πρώτου τσιγάρου, τουλάχιστο για 32 λεπτά. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν θετικές επιδράσεις των προγραμμάτων άσκησης στη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και τον έλεγχο του άγχους των καπνιστών.
 
«Όλα τα παραπάνω στοιχεία από το πρόγραμμά μας αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές τεχνικές υποστήριξης, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν το κάπνισμα και να βοηθάνε στη μείωση ή στη διακοπή του», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης και συμβουλεύει τους καπνιστές «μόλις νιώθετε την επιθυμία για τσιγάρο, σηκωθείτε, πάρτε μια βαθιά εισπνοή, σκεφτείτε μια θετική λέξη, ήρεμα, χαλαρά, και περπατήστε λίγο. Όσο περισσότερο περπατήστε, ή ασκηθείτε, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα γίνετε στον εαυτό σας για ένα τσιγάρο».


Πηγή: health.in.gr


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.