Σελίδες

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Είναι η Νηστεία αποτρεπτικός παραγοντας έντονης Σωματικής Άσκησης;

Είναι η Νηστεία αποτρεπτικός παράγοντας έντονης Σωματικής Άσκησης;





     Την περίοδο που νηστεύουμε στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αν καταπονούμε το σώμα μας με επίπονη και έντονη άσκηση, φυσικό είναι να το οδηγήσουμε σε εξάντληση και πρόωρη κόπωση. Επίσης θα αποδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε διάφορες ασθένειες του χειμώνα.
        Κατά την διάρκεια της άσκησης ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά (κυρίως υδατάνθρακες και λίπη) για να κάνει τις απαραίτητες μεταβολικές διεργασίες, έτσι ώστε να αυξηθεί η μεταφορά και η καύση οξυγόνου από τον οργανισμό μας. Αν εμείς για οποιονδήποτε λόγο, όπως είναι η νηστεία, τα στερήσουμε από τον οργανισμό μας του στερούμε συγχρόνως ενέργεια. Κατά την διάρκεια της νηστείας λόγω της απουσίας ζωικών τροφών, δηλαδή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός μας γίνεται πιο ευάλωτος στην κούραση. 

     Κάποιες ομάδες ατόμων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αν γυμνάζονται κατά την περίοδο της νηστείας.
         Οι γυναίκες έχουνε αυξημένες ανάγκες λόγω της εμμήνου ρύσης. Για τον λόγο αυτό όσες γυμνάζονται καλό είναι να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών πηγών σιδήρου (σταφίδες, ταχίνι κ.τ.λ.), καθώς και την κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων σε σίδηρο, όπως τα δημητριακά. 
       Πέρα από τα οφέλη της νηστείας στη σωματική υγεία, όπως βελτίωση καρδιαγγειακής κυκλοφορίας και υπέρτασης, λόγω αυξημένης πρόσληψης αντιοξειδωτικών τροφών, βελτίωση πέψης και γαστρεντερικής λειτουργίας, λογω αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινων κ.α., η νηστεία σε συνδυασμό με την έντονη σωματική άσκηση, μπορεί να προκαλέσει:
  • Απώλεια μυϊκού ιστού, λόγω της μη επαρκής κάλυψης των πρωτεϊνικών αναγκών
  • Γαστρεντερικές διαταραχές λόγω μεγαλύτερης πρόσληψης φυτικών ινών σε συνδυασμό με το ασκησιογόνο στρες
  • Μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης λόγω έλλειψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό έχουν αρνητική επίπτωση στα επίπεδα αντοχής μας, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα μας για άσκηση με συνέπεια τη γρήγορη κόπωση.
      Το πιο σωστό είναι να συμβουλευτούμε ένα διατροφολόγο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει να τρεφόμαστε σωστά δίνοντας στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος της νηστείας δεν είναι κατάλληλη για την βελτίωση της αντοχής και της δύναμης. Περιορίζουμε λοιπόν την ένταση και την χρονική διάρκεια της άσκησης.

      Στην ερώτηση αν ένας αθλητής επιπέδου μπορεί να "κρατάει" νηστεία ή να είναι χορτοφάγος, απάντηση μπορούν να δώσουν εξειδικευμένοι αθλητικοί διατροφολόγοι. Οι αθλητές που νηστεύουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, πρέπει να είναι αρκετά επιμελείς στην πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών από άλλες φυτικής προέλευσης τροφές και θαλασσινά, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον  αφορά το αγωνιστικό και προπονητικό τους πλάνο. Επίσης μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης Β12, μιας βιταμίνης που υπάρχει μόνο στο κρέας, όπως επίσης και συμπληρώματα ασβεστίου, ειδικά αν είναι νέοι και στην ανάπτυξη.
    

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.