Σελίδες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

7 Μύθοι για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο που πιθανόν και εσείς να πιστεύετε..

7 Μύθοι για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο που πιθανόν και εσείς να πιστεύετε..

 


   Κατά καιρούς ακούμε (μαθαίνουμε) καινούριες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και γενικότερα με την φυσιολογία και λειτουργία των ανθρωπίνων οργάνων. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες τις δεχόμαστε και τις πιστέυουμε, αφού ούτε ειδικές γνώσεις έχουμε, ούτε λόγο έχουμε να μην τις πιστέψουμε. 
    Παρακάτω σας παρουσιάζουμε επτά "μύθους" σχετικά με την λειτουγία του εγκεφάλού μας, που πιθανόν όλους ή κάποιους από αυτούς πιστέυετε και εσείς:


Μύθος Νο1: Το να ακούς Κλασική Μουσική σε κάνει εξυπνότερο.

Λάθος...Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν.
   Η ιδέα ότι ο Μότσαρτ κάνει τα μωρά εξυπνότερα ξεκίνησε το 1993, με ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με αυτό μια ομάδα φοιτητών είχε καλύτερη απόδοση σε τεστ χωρικού συλλογισμού όταν άκουσε Μότσαρτ. Αυτή η δημοσίευση δεν έκανε καμιά εντύπωση στον κόσμο των media, ίσως γιατί η υποτιθέμενη αύξηση της νοημοσύνης δε διαρκούσε περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά. Τα μωρά θα ωφεληθούν περισσότερο αν τους δώσετε μια κουδουνίστρα ή ένα τάπερ για να κοπανήσουν, αφού έτσι δεν μένουν παθητικοί δέκτες μιας μουσικής. 


Μύθος Νο2: Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% από τον εγκέφαλο μας.

Λάθος...Χρησιμοποιούμε το 100% του εγκεφάλου μας...Απλά όχι απαραίτητα ταυτόχρονα. Οι διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλους τους λοβούς, οπότε το να λέμε ότι μόνο το 10% χρησιμοποιούμε (από άποψη ποσότητας) είναι λάθος.


Μύθος Νο3:  Mας επηρεάζουν τα υποσυνείδητα μηνύματα.

Λάθος...Το 1957, ένας ερευνητής αγοράς (market researcher) επινόησε αυτόν τον μύθο για να προωθήσει την δουλειά του. Παρόλο που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των Η.Π.Α. απαγόρευσε επίσημα τα υποσυνείδητα μηνύματα στο 1974, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα λειτουργούν.


Μύθος Νο4: Χρησιμοποιούμε μόνο ένα από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας.

Λάθος...Χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια και μάλιστα στο ίδιο ποσοστό. Συνεργάζονται οι διαφορετικές λειτουργίες που έχουν, ώστε να μπορούν να λύσουν τα πάντα.


Μύθος Νο5: Όσο μεγαλύτερος είναι ο εγκέφαλος, τόσο πιο έξυπνοι είμαστε.

Λάθος...Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αναλογία μεγέθους εγκεφάλου και βάρους σώματος. Κάτι που αποδεικνυέται εύκολα, αν σκεφτούμε την υπάρξη χαρισματικών παιδιών. Αν ίσχυε η παραπάνω πρόταση, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παιδιά εξυπνότερα από τους ενήλικες (μικρότερο κεφαλι  - μικρότερος εγκέφαλος).


Μύθος Νο6: Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Λάθος...Το αλκοόλ που καταναλώνουμε στην πραγματικότητα, δεν σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, αλλά καταστρέφει τις απολήξεις των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι το οποίο είναι κατά βάση αναστρέψιμο.


Μύθος Νο7: Η εγκεφαλικές βλάβες είναι πάντα μόνιμες.

Λάθος...Οι νευρικές συνάψεις των κυττάρων έχουν την ικανότητα να δημιουργούν νέες οδούς μεταξύ των νευρικών κυτταρων. Τα υγιεί μέρη του εγκεφάλου αναλαμβάνουν αυτή την δουλειά για χάρη των περιοχών που έχουν υποστεί την βλάβη. 


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!


Πηγή: inspireaaze.com
          sanejoker.info

Διαβάστε επίσης: Neuropsychology: From Theory to Practice
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.