blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 6 Απριλίου: World Table Tennis Day

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

6 Απριλίου: World Table Tennis Day

6 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

"Ένα άθλημα που ασκεί Σώμα και Πνεύμα"

 




  Η Eπιτραπέζια Aντισφαίριση ή το Πινγκ Πονγκ όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς είναι μια συνηθισμένη αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου, που τα τελευταία χρόνια κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών που επιλέγουν να το εξασκούν σε εβδομαδιαία βάση. Τα παιδιά επιλέγουν  να ασχοληθούν με το άθλημα αλλά  οι γονείς κυρίως είναι αυτοί που συχνά τα αποθαρρύνουν λόγω άγνοιας. Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών τόσο σε ευρωπαϊκούς όσο και σε Παγκόσμιους Αγώνες λειτουργούν ως θετικά πρότυπα για τα παιδιά που θέλουν να τους μοιάσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.


Η ιστορία του αθλήματος


Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1880, όπου παιζόταν από μέλη της ανώτερης τάξης ως ομαδικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου μετά το δείπνο. Έχει προταθεί ότι το παιχνίδι εξελίχθηκε αρχικά από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού στην Ινδία ή την Νότια Αφρική, οι οποίοι το φέρανε μαζί τους επιστρέφοντας στην πατρίδα. Μια σειρά βιβλίων τοποθετούνταν στη μέση ενός τραπεζιού ως φιλέ και άλλα δυο βιβλία χρησιμοποιούνταν ως ρακέτες για να χτυπάνε ένα μπαλάκι του γκολφ από τη μια πλευρά του τραπεζιού στην άλλη. Το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο το 1926, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Επ.Α.) ιδρύθηκε το 1956.



Γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με το Πινγκ Πονγκ; Ποια οφέλη θα αποκομίσει από αυτού του είδους την αθλητική δραστηριότητα;

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ένα αρκετά δημοφιλές άθλημα που μπορούν να εξασκηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.  Δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή υποστήριξη οπότε τα παιδιά μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος. Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό. Η προπόνηση των παιδιών  συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ,  ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα. Επιπλέον, λόγω της φύσης του αθλήματος το αθλούμενο παιδί εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό κάθως παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εξάσκησης στο εν λόγω άθλημα είναι η αποφυγή τραυματισμών καθώς δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον αντίπαλο παίκτη. Εκτός από σωματική άσκηση, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση προσφέρει και πνευματικά οφέλη. Το παιδί σχεδιάζει στρατηγικές και οι αποφάσεις που  πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.



Σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να εγγραφεί στα μαθήματα;

Πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να επιλέξει να εξασκήσει ένα παιδί από τη στιγμή που φτάνει στο ύψος του τραπεζιού. Βέβαια, στις περιπτώσεις που ο γονιός αποσκοπεί να ασχοληθεί το παιδί σε επίπεδο πρωταθλητισμού τότε η ηλικία των 5 ετών θεωρείται ιδανική. Βέβαια, το άθλημα δεν είναι απαγορευτικό και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (10-11 ετών) που μπορούν να το ξεκινήσουν για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δεξιότητας.



Οι βασικοί κανόνες 

Οι κανονισμοί της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μοιάζουν αρκετά με αυτούς του τέννις, όμως το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού και ο περιορισμένος χρόνος που έχει ο παίκτης για να αντιδράσει, το καθιστούν αρκετά διαφορετικό. Ένα σετ κερδίζεται όταν ο παίκτης φτάσει πρώτος τους έντεκα πόντους (εκτός και αν το σκορ γίνει 10-10 οπότε θα πρέπει να έχει διαφορά δύο πόντων για να «πάρει» το σετ), ενώ ο αγώνας τελειώνει στα τρία ή πέντε νικηφόρα σετ. Η σειρά των σερβίς αλλάζει ανά δύο πόντους και μέχρι ο παίκτης να κερδίσει το σετ. Στο τέλος του σετ οι παίκτες αλλάζουν πλευρές και ο παίκτης που σέρβιρε πρώτος στο προηγούμενο σετ, αποκρούει πρώτος. Οι παραπάνω κανόνες νίκης και σειράς σερβίς μπορούν να μεταβληθούν σε «παρεΐστικα» παιχνίδια, ανάλογα με το τι θα συμφωνήσουν οι παίκτες μεταξύ τους. Το μπαλάκι κατά την διάρκεια του σερβίς θα πρέπει να χτυπήσει τόσο στην πλευρά του παίκτη όσο και του αντιπάλου του για να θεωρηθεί έγκυρο, ενώ αν το μπαλάκι αγγίξει φιλέ τότε θα πρέπει να γίνει επανάληψη. Μια επιτυχημένη απόκρουση γίνεται όταν ο παίκτης χτυπήσει το μπαλάκι αφού αυτό έχει αναπηδήσει μια φορά στην πλευρά του, ώστε να επιστρέψει στο «γήπεδο» του αντιπάλου. Στην απόκρουση, το μπαλάκι επιτρέπεται να χτυπήσει στο φιλέ, αρκεί βέβαια να περάσει από την πλευρά του αντιπάλου. Ο παίκτης χάνει πόντο και αντίστοιχα ο αντίπαλος κερδίζει έναν όταν αποτύχει στο σερβίς, όταν αποτύχει να επιστρέψει το μπαλάκι στον αντίπαλο, όταν χτυπήσει το μπαλάκι πριν αυτό αναπηδήσει στην πλευρά του, και αν το μπαλάκι χτυπήσει δύο φορές στην πλευρά του.


Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της προπόνησης

Το πρόγραμμα της παιδικής προπόνησης βασίζεται στο ζέσταμα, στις ασκήσεις στο τραπέζι, τις ασκήσεις τεχνικής και φυσικής κατάστασης και στο τέλος ολοκληρώνεται με τις διατάσεις.




  Πηγή: infokids.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.