blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Παγκ. Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η Σωματική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Παγκ. Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η Σωματική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία

1 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

"Η  Σωματική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία"




     "Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος…". Η φράση αυτή πρωτοειπώθηκε από τον Σόλωνα τον Αθηναίο, ενός από τους 7 Σοφούς του αρχαίου κόσμου, τον 6ο αιώνα π.Χ. Σε συνδυασμό με το "Νους υγιής εν σώματι υγιεί" θα μπορούσε να προκύψει το "Γηράσκω αεί….γυμναζόμενος…", κάτι το οποίο εκτός από επίκαιρο, είναι και επιτακτική ανάγκη για όλους και ειδικά για τα άτομα που διανύουν την 6η, 7η ακόμα και 8η δεκαετία της ζωής τους. 

    Οι σύγχρονες θεωρίες που αναφέρονται στην γήρανση του οργανισμού υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μια φυσιολογική και όχι παθολογική εξέλιξη. Οι θεωρίες αυτές ενοχοποιούν ως αιτίες του γήρατος τη δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στα κύτταρα, μεταβολές στο γενετικό υλικό, έκπτωση της λειτουργίας του νευροενδοκρινικού συστήματος, μεταβολές της πρωτεϊνοσύνθεσης, διαταραχές του συνδετικού ιστού σε μοριακό επίπεδο, καθώς και διαταραχές των ανοσοποιητικών μηχανισμών.
    Αλλά γιατί να ασκείται κάποιος σε αυτήν την ηλικία; Η τακτική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη φυσιολογική ακαμψία που συνδέεται με τη γήρανση των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων διατηρώντας την ευκινησία, την δύναμη και τον συντονισμό των μυών, καθώς και την ισορροπία περιορίζοντας των κίνδυνο πτώσεως. Επίσης συμβάλλει στην βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, στην ελάττωση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας, στην αύξηση της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων, στην μείωση του σωματικού λίπους, στην αύξηση της ικανότητας παραγωγής σωματικού έργου και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης επί υπέρτασης. Η σύγχρονη ιατρική επιστημονική έρευνα τονίζει τη σημασία της καλής φυσικής άσκησης, σαν μέρος της προληπτικής ιατρικής για όλες τις ηλικίες.
    Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να απολαμβάνετε τα οφέλη της υγείας από την τακτική άσκηση. Σωματική άσκηση λοιπόν, όχι για μακροζωία, αλλά για βελτίωση της ποιότητας ζωής και για να έχετε πάντα αίσθημα ευεξίας και ζωντάνιας στην καρδιά και την ψυχή σας.

Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.