blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Βραδυνή Άσκηση: Ευεργετική ή Καταστροφική για τον Οργανισμό μας...;

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Βραδυνή Άσκηση: Ευεργετική ή Καταστροφική για τον Οργανισμό μας...;

Βραδυνή Άσκηση: Ευεργετική ή Καταστροφική για τον Οργανισμό μας...;

 



   
Για πολλούς από εμάς, οι νυχτερινές προπονήσεις λειτουργούν σαν νιρβάνα. Μήπως όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο η άσκηση πριν πέσεις στο κρεβάτι;

   Στο παρελθόν έχουμε διαβάσει πως η γυμναστική αργά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον ύπνο σας. Η άσκηση αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του σώματος. Επίσης ενεργοποιεί διεγερτικές ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Όλα αυτά δε βοηθούν και πολύ στον ύπνο, σωστά; Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν κάτι διαφορετικό. Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Sleep Research διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν έντονα για 35′ λεπτά πριν από το κρεβάτι κοιμόντουσαν κανονικά, όπως συνέβαινε και τις νύχτες όταν δεν το έκαναν. Και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος για τον ύπνο έδειξε ότι το 83% των ανθρώπων που ασκούνται – ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας – ανέφεραν έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο από όσους δεν το έκαναν.


“Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τη χαλάρωση μετά την προπόνηση περίπου μία ώρα μετά. Τότε το σώμα σας χαλαρώνει και είναι πραγματικά έτοιμο για ύπνο”, λέει ο personal trainer Noam Tamir, ιδρυτής και διευθυντής προγράμματος TS Fitness Studio στη Νέα Υόρκη. Οι χαλαροί μύες και η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος μπορούν να σας χαλαρώσουν επίσης.

“Έτσι, ενώ πιθανότατα θέλετε να κοιμηθείτε 10 λεπτά ή μισή ώρα μετά την άσκηση, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να κοιμηθούν μια ή δύο ώρες αργότερα”.


Φάτε ένα βραδινό σνακ

    Η άσκηση χρησιμοποιεί πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία εξαντλούνται τη νύχτα καθώς κοιμάστε. Εάν είστε σε μια αυστηρή διατροφή, διατρέχετε έναν κίνδυνο με την άσκηση έξω πριν από τον ύπνο, καθώς δε θα φάτε μετά λόγω διατροφής. Εάν είστε σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σχεδιάζετε να προπονηθείτε σκληρά τη νύχτα, θα πρέπει να φάτε κάτι μετά την προπόνηση. Έστω κι ένα μικρό γεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την προπόνηση πριν από το κρεβάτι. Απλά ακολουθήστε τις τυπικές συμβουλές διατροφής, που δε θα σας αφήσουν να ξυπνήσετε εξαντλημένοι, ή ακόμα χειρότερα να σας ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας.

 

 

Ακολουθήστε τον κανόνα των τριών ωρών

   Κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά στη γυμναστική. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τη νυχτερινή προπόνηση. Αν όταν πέφτετε για ύπνο είστε γεμάτος ενέργεια και δε μπορείτε να κοιμηθείτε, παραλείψτε την. Εάν γενικά δεν κοιμάστε καλά ή έχετε θέματα με την αϋπνία, η πρωινή ή η απογευματινή προπόνηση ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.
“Συνηθίζω να λέω στους ασθενείς μου να ελαχιστοποιούν την άσκηση τις τελευταίες τρεις ώρες πριν από τον ύπνο”, λέει ο Lisa Medalie, Psy.D., ειδικός για τη συμπεριφορά στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος αντιμετωπίζει ασθενείς με διαταραχές ύπνου.


Τα οφέλη της βραδινής άσκησης

   Υπάρχουν βέβαια και τα θετικά της βραδινής άσκησης. Όπως το ότι δε θα φάτε σαν τρελοί μετά το γυμναστήριο, ενώ η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσετε την ένταση που έχει δημιουργηθεί από τη ρουτίνα της δουλειάς. Απλά σιγουρευτείτε ότι τρώτε όσο χρειάζεται και ενυδατώνεστε επαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας με ένα τρεμάμενο στομάχι. Ένα μικρό σνακ πρωτεΐνης πριν από το κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας στο θέμα "δύναμη" είναι καλύτερο να προγραμματίσετε την προπόνηση σας μετά από τη δουλειά. Οι επιστήμονες της Σκωτίας αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στην παραγωγή τεστοστερόνης που προκαλούνται από την άσκηση είναι μεγαλύτερες προς το τέλος του απογεύματος και το βράδυ. 
    Όποια και αν είναι η προπόνηση που προτιμάτε, το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ, το κλειδί για έναν καλό ύπνο είναι η συνέπεια. Το ιδανικό είναι να κάνετε ό,τι καλύτερο προς το πρόγραμμα και την προσωπικότητα σας. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με διαφορετικά "χούγια" και συνήθειες, άρα δε μπορεί να ταιριάζουν σε όλους μας τα ίδια. Δες τι ταιριάζει στον εαυτό σου και ακολούθησέ το.

Πηγή: iform.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.