blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: La Petite Cantine: Το καινοτόμο εστιατόριο-καφέ του Βόλου που έχει αποκλειστκά υπαλλήλους ΑμεΑ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

La Petite Cantine: Το καινοτόμο εστιατόριο-καφέ του Βόλου που έχει αποκλειστκά υπαλλήλους ΑμεΑ

La Petite Cantine

Το καινοτόμο εστιατόριο-καφέ του Βόλου που έχει αποκλειστικά υπαλλήλους ΑμεΑ

 


   Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ Βέροιας, βρέθηκαμε στο Βόλο και επισκέφθηκαμε το χώρο που δραστηριοποιείται το project, και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποια άτομα από το προσωπικό, να συνομιλήσουμε με τον εμπνευστή και πρωτεργάτη του όλου εγχειρήματος κ. Δαλούκα, ο οποίος μας ξενάγησε στο χώρο και τους εξήγησε τον σκοπό και τους στόχους της κοινοπραξίας La Petite Cantine. Συμφωνήσαμε στην από κοινού συνεργασία για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα αναπηρίας και στην ανταπόδοση της επίσκεψης μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο στη Βέροια, σε μέρος και ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα.



 Ο κ. Δαλούκας μας ανέλυσε τον τρόπο σύλληψης της ιδέας και τους βασικούς σκοπούς της όλης προσπάθειας: 


   Δεδομένου του προβλήματος υγείας του, θεωρείται άτομο ειδικής κατηγορίας υψηλού κινδύνου, με ποσοστό αναπηρίας 80%, λόγω του ότι φέρει ηλεκτρο-καρδιακό απινιδωτή. Εξαιτίας της αναπηρίας του, έχει αντιμετωπίσει, σε έναν βαθμό, τον επαγγελματικό αποκλεισμό, συνεπώς αντιλαμβάνεται την ανάγκη ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και ατόμων με διάφορες μορφές αναπηρίας στην παραγωγική διαδικασία.
   Μία βασική αιτία κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, είναι η έλλειψη χώρων αναψυχής με προδιαγραφές κάλυψης αναγκών ΑμεΑ. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των χώρων μαζικής διασκέδασης – εστίασης – ψυχαγωγίας - μάθησης και γενικότερα αναψυχής στην πόλη του (σ.σ. Βόλος), δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των ατόμων αυτών.
   Κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως των όποιων ιδιαιτεροτήτων τους. Σίγουρα η πολιτεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ομαλή διαβίωση και συμμετοχή επί ίσοις όροις των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, όμως η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες της οφείλουν να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Πιστεύοντας πως μόνο εάν αρχίσουμε από απλά – καθημερινά βήματα, θα μπορέσουμε να έχουμε μία συνολική βελτίωση της ένταξης των Αμεα και των Κοινωνικών Ευπαθών Ομάδων, αποφάσισε να ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πολυχώρου εστίαης, δημιουργώντας αρχικά την Κοιν. Σ. Επ. Ένταξης La petite Cantine στη πόλη του Βόλου, με αξιοσημείωτες δράσεις και προσέλευση υποστηρικτών και κοινού στο διάστημα ενός έτους σχεδόν, μέχρι και σήμερα.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της petite Cantine, απαρτίζεται από καταξιωμένα άτομα με διακρίσεις ο καθένας στον τομέα του, τρεις εκ των οποίων είναι ειδικευμένοι Ψυχολόγοι – Ψυχοθεραπευτές, ένα άτομο εξειδικεύεται στην οργάνωση Event και Επικοινωνίας, ενώ μέλος της Ομάδας μας είναι συνταξιούχος κάτοχος Φαρμακαποθήκης. Προσωπικά δε, οι Σπουδές του αφορούν στη Φωτογραφία και Εικονοληψία, με αξιοσημείωτες εκθέσεις και δραστηριοποίηση στο χώρο.   


Το όραμά τους, είναι ένας χώρος ο οποίος:

  1. Θα παρέχει όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές για την φιλοξενία ατόμων με αναπηρία. 
  2. Θα δίνει προτεραιότητα για εργασία σε άτομα με αναπηρία ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν στον τομέα που μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί. Προφανώς, με αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές


   Σκοπός της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι αφενός η ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία των ατόμων με αναπηρία και των Κοινωνικών Ευπαθών Ομάδων, και αφετέρου η δημιουργία ενός χώρου όπου θα παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία όλων, σε ένα δομημένο περιβάλλον φιλικό, προσεγγίσιμο και ασφαλές προς όλες τις κατηγορίες χρηστών.  
  Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν πάντα ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας και την ενημέρωσή τους γύρω από ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τις Κοινωνικές Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού.

    Είναι ανάγκη, σταδιακά, να ξεκινήσουμε έμπρακτα προσπάθειες που θα αλλάξουν τη συλλογική μας κουλτούρα γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα και θα κατοχυρώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση όλων ανεξαιρέτως των συνανθρώπων μας.
     Εμφατικά, πρέπει να τονίσουμε το ζήτημα του δικαιώματος στην εργασία που αφορά συνολικά την κοινωνία όπου σίγουρα -στα πλαίσια οικοδόμησης μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους-  είναι απαραίτητο όλοι μας, σύμφωνα πάντα με τα προσόντα μας και τις ικανότητες μας, να ξεκινάμε από μία κοινή αφετηρία.


Παροχές -Υποδομές – Φιλοσοφία Κοιν. Σ. Επ. Ένταξης La petite Cantine
(Διαφοροποίηση La petite Cantine, συγκριτικά με άλλους χώρους)


  • Προτεραιότητα απασχόλησης και εκπαίδευσης σε άτομα με αναπηρία.
  • Εναλλακτική εικόνα διασκέδασης/φαγητού/ποτού/μάθησης, βασιζόμενη στα τοπικά προϊόντα και στη μεσογειακή-ελληνική κουζίνα. 
  • Παροχές για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρία. 
  • Φιλοξενία βιωματικών – διαδραστικών εργαστηρίων, εικαστικών – καλλιτεχνικών - αθλητικών δρώμενων & πολιτιστικών εκδηλώσεων (όπου μέρος των εσόδων θα διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς).
  • Θα μπορεί να αποτελεί έναν δημιουργικό χώρο δουλειάς όπου άτομα διαφορετικών κοινωνικών – επαγγελματικών - ηλικιακών κλπ ομάδων, θα έχουν την ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.
  • Οι όροι κατασκευής θα βασίζονται στην σύγχρονη αντίληψη γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας  και στο σεβασμό του περιβάλλοντος.
  • Δημιουργία WC ΑΜΕΑ και Βρεφών.
  • Δημιουργία Ράμπας για Άτομα με κινητική αναπηρία (να μην υπερβαίνει τα 15cm).
  • Οπτικοακουστική Ένδειξη Συστήματος Κλήσεως Κινδύνου (Φωτεινή Σειρήνα).
  • Θύρες Εισόδου με άνοιγμα ελάχιστου πλάτους 1.20cm.
  • Τοποθέτηση Χειρολαβής στην πόρτα κατά την έξοδο και ιδιαίτερα στους χώρους υγιεινής.
  • Δημιουργία Αντιολισθητικού Πατώματος για τη μετακίνηση Αναπηρικών Αμαξιδίων & την Άμεση Πρόσβαση Ατόμων με μερική ή ολική Τύφλωση.
  • Κινητό φαρμακείο για την αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών.
  • Κατάλογοι με Σύστημα Μπράιγ, Disc για Ακουστική Παραγγελία.
  • Δημιουργία Πράσινου Τοίχου με Φυσικά Φυτά στο Εσωτερικό του Χώρου.
  • Εναλλακτικές Ποιοτικές Πρώτες Ύλες στα Ροφήματα/Φαγητά/Γλυκά (π.χ. φυτικό γάλα αμυγδάλου, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, ταχίνι, ρυζογκοφρέτες).
  • Δημιουργία Ομάδων Συμβουλευτικής Υποστήριξης από Καταρτισμένους Ψυχολόγους.
  • Εναλλακτικοί τρόποι Διασκέδασης (π.χ. γευσιγνωσία στο σκοτάδι, παιχνίδια παντομίμας. παιχνίδια στρατηγικής, περιβαλλοντικές - αθλητικές δράσεις, Παρασκευή προϊόντων.
  • Τουριστική ανάδειξη της πόλης μας μέσω επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

 
 Για περισσότερες πληροφορίες:

La Petite Cantine 
Πυράσσου 12 - Βόλος (περιοχή Παλιά), 
τηλ: 2421037109


 Facebook: La-petite-Cantine-Project

Υπεύθυνος: Δαλούκας Διονύσιος-Νεκτάριος --> dion.daloukas@gmail.com

 Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο παρουσίασης του La Petite Cantine --> https://vimeo.com/176604901



Ο Πρόεδρος και η Ταμίας του ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ με τον κ. Δαλούκα
Δροσέρα κοκταίηλς από τον μπάρμαν (άτομο με κώφωση)

Η αυλή του La Petite Cantine

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.