blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Manager Ποδοσφαιριστών: Ας λύσουμε κάποιες απορίες..

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Manager Ποδοσφαιριστών: Ας λύσουμε κάποιες απορίες..

Manager Ποδοσφαιριστών: Ας λύσουμε κάποιες απορίες..





    Λίγες αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα τον Μάιο, αλλά και την περίοδο των Χριστουγέννων μέχρι τέλος Γενάρη αρχίζει και μπαίνει στην ποδοσφαιρική ζωή μας και την καθημερινότητα μας η λέξη ΜΑΝΑΤΖΕΡ. Είτε λέγεται μάνατζερ ποδοσφαιριστών είτε μάνατζερ προπονητών, αυτή η λέξη ακούγεται και γράφεται καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ας μάθουμε λοιπόν κάποια πράγματα για τους Μάνατζερ. Πλέον οι επίσημοι μάνατζερ της ΕΠΟ είναι 65. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι αδειοδοτημένοι διαμεσολαβητές μεταγραφών, όπως είναι η ορθή ονομασία τους, αν πάμε στο site της ΕΠΟ. 
   Εκεί βλέπουμε πρώην αθλητές (Άκης Ζήκος, Βασίλης Τσιάρτας, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Θωμάς Λαφτσής, Ανδρέας Μπονόβας, Κίμων Κοκορόγιαννης), και άτομα που έχουν ή είχαν σχέση με ομάδες όπως οι Χρ. Γάτσης (γενικός διευθυντής του Απόλλωνα Καλαμαριάς την περίοδο της υπόθεσης Βάλνερ), Γ. Γλυκός (Ηρακλής και για λίγο στον Παναθηναϊκό), Γ. Στασινόπουλος (υπεύθυνος διαχείρισης εισιτηρίων Ολυμπιακού).
    Για να πιστοποιηθεί κάποιος ως μάνατζερ πρέπει να περάσει από εξετάσεις με αντικείμενο τους κανονισμούς της FIFA και της ΕΠΟ. Επίσης πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ, γνώση μιας επίσημης γλώσσας της FIFA, αντίγραφο ποινικού μητρώου, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτει στα κωλύματα της ΕΠΟ και να καταθέσει παράβολο 2.000 ευρώ.

   Οι περισσότεροι επίσημοι μάνατζερ στον κόσμο υπάρχουν στην Ιταλία και είναι συνολικά 725. Είναι οργανωμένοι σε τραστ διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Το μεγαλύτερο γραφείο το έχει ο γιος του Μότζι. Του πρώην γενικού διευθυντή της UEFA και πρωταγωνιστή του σκανδάλου «calciopolis». Στο γραφείο του εργάζονται 30 μάνατζερ.
    Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Απαντά γνωστός μάνατζερ: «Κάθε ομάδα προτιμά να ψωνίζει από αυτόν που φέρνει τους καλύτερους παίκτες στις καλύτερες τιμές. Κάθε μάνατζερ λειτουργεί ανάλογα με τις διασυνδέσεις που έχει. Το καλοκαίρι του 2010, δύο μάνατζερ ψυχράνθηκαν διότι η αλλαγή διοίκησης σε μια ΠΑΕ ευνόησε τον έναν που έφερε έναν παίκτη που με την προηγούμενη διοίκηση θα έφερνε ο άλλος».
    Στο ερώτημα αν οι μάνατζερ είναι με τους παίκτες ή με τους συλλόγους αφού και οι δύο είναι πελάτες τους, απαντά ως εξής: «οι παίκτες έρχονται και παρέρχονται, oι ομάδες μένουν…». Όσον αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή των μάνατζερ στο στοίχημα που έπειτα από τις αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ έχει έρθει στο επίκεντρο της συζήτησης, υποστηρίζει ότι πολλά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες ήταν γνωστά. Όμως δεν είναι οι μάνατζερ αυτοί που χειραγωγούν έναν αγώνα. Ωστόσο, μπορούν να μάθουν, για παράδειγμα, αν μια ομάδα έχει συμφωνήσει να βγάλει πρώτη την μπάλα πλάγιο άουτ, έχοντας ποντάρει στην ασιατική αγορά το συγκεκριμένο στοίχημα
    Η ανασφάλεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος για έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις αντιδράσεις αυτών των νέων σε ηλικία ανθρώπων που προσπαθούν να κερδίσουν μέσα σε λίγα χρόνια όσα περισσότερα μπορούν. 

    Ο Ρούνεϊ έδειξε τον δρόμο σε πολλούς όταν άφησε τον μάνατζερ του για να πάει σε άλλον. Το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να δώσει ως αποζημίωση στον ατζέντη του, τον περιβόητο Στράτφορντ, σχεδόν 800.000 ευρώ, εντέλει δεν είχε μεγάλη σημασία για τον άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο οποίος πιστεύει ότι βγήκε κερδισμένος επειδή το γραφείο με το οποίο συνεργάζεται πια του έδωσε καλές συμφωνίες για διαφημίσεις και χορηγίες. Ηθικά, φυσικά, είναι ζημιωμένος, αλλά ποιος νοιάζεται σήμερα για αυτά.
    Στην ελληνική πραγματικότητα, το παράδειγμα του Τζιμπούρ που άφησε τον Λυπημένο για να πάει στον Καζιάνηδεν είναι το μόνο. Υπάρχουν πολλά άλλα που έχουν προηγηθεί. Ο Τζιμπούρ πήγε στον μάνατζερ που του έταξε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Και άφησε εκείνον που δεν του έκανε τη δουλειά που ήθελε. Άλλοι παίκτες έχουν υπογράψει με 4 και 5 διαφορετικούς μάνατζερ και τους λένε “φέρτε μου ομάδα για να πάρετε την προμήθεια σας”.Όποιος προλάβει δηλαδή .
     Οι μάνατζερ, συνήθως, έχουν μία άδεια, αλλά σπάνια υπογράφουν τα συμβόλαια των πελατών τους. Λέγεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή δε θέλουν να υποχρεωθούν να δηλώσουν χρήματα ως φορολογητέα ύλη. Υποθέτουμε ότι αυτή είναι μία ...κακοήθεια και ότι απλώς οι μάνατζερ ...ξεχνούν να υπογράψουν ως εκπρόσωποι των παικτών. Ποσά αμοιβής ατζέντηδων δεν αναφέρονται πουθενά. Τυπικά, παίρνουν ποσοστό 8% από το συμβόλαιο του παίκτη, αλλά και αυτό είναι σχετικό. Οι πιο πολλοί δουλεύουν με μεγαλύτερο ποσοστό. Οι συμφωνίες μάνατζερ - παικτών κατοχυρώνονται με συμφωνητικά που έχουν διάρκεια 2 ετών. Σπανίως τα σέβεται κανείς αφού άλλωστε δεν κατατίθενται στην εφορία ώστε να αποκτήσουν ισχυρό χαρακτήρα και να έχουν νομιμότητα.
    Η ουσία είναι ότι οι ποδοσφαιριστές κάνουν παράδοξες επιλογές και στο τέλος πάνε με όποιον τους εγγυηθεί ότι θα γίνει ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Όταν βέβαια τους ρίχνουν ή τους κοροϊδεύουν οι ατζέντηδες ή οι ομάδες, απλώς, προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους, αλλά στη ζωή, συχνά, σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα ενώ ακόμα συχνότερα κοιμάσαι όπως ακριβώς έχεις στρώσει νωρίτερα....
Τα μεγάλα γραφεία μάνατζερ του εξωτερικού δεν έχουν ενδιαφερθεί ώστε να δημιουργήσουν παραρτήματα τους στην Ελλάδα. Η αγορά είναι μικρή και δε χωράει τους πάντες. Άλλωστε, η κατάσταση διευκολύνεται με την βοήθεια των συνεργατών που έχουν εδώ αυτά τα γραφεία. Το περίεργο είναι ότι ο τζίρος πέφτει αλλά η κερδοφορία των μάνατζερ παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς μάλιστα είναι γεγονός ότι παρέχουν διάφορες υπηρεσίες και δεν περιορίζονται πια μόνο στους παίκτες που είναι στην πρώτη σειρά. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στους νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές και φυσικά στους ξένους παίκτες οι οποίοι δέχονται να υπογράψουν για όποιο ποσό τους πεις, αρκεί βέβαια να καλυφθούν ως προς την εφορία που τους αντιστοιχεί. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε νησιά της Μάγχης, αλλά ακόμα και σε χώρες της Ωκεανίας, βοηθούν πολλούς. Κανείς εξάλλου δεν έχει διάθεση να ερευνήσει τη διαδρομή αυτών των εμβασμάτων αφού είναι επικίνδυνο να βάζεις τη μύτη σου εκεί που ...δεν πρέπει. Κατά τα άλλα, ψάχνουμε για το μαύρο χρήμα...
Μεταγραφικές ιστορίες - Μπαμπάδες, αδελφοί και θείοι ως μάνατζερ ποδοσφαιριστών

Ας θυμηθούμε κάποιες άλλες περιπτώσεις μάνατζερ-ποδοσφαιριστών

   Το μεταγραφικό σίριαλ με τον Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος το βράδυ «υπέγραφε» στον Πανιώνιο και το πρωί «ξαναγυρνούσε» στον Ολυμπιακό, επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα, αν ο πατέρας ή οποιοδήποτε άλλο συγγενικό πρόσωπο, μπορεί να παίξει σωστά και χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις τον ρόλο του μάνατζερ για έναν επαγγελματία αθλητή.
    Ο κ. Νίκος Μήτρογλου δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πατέρας που ενδιαφέρθηκε για την καριέρα του γιου του, ούτε ο Κώστας Μήτρογλου ο μοναδικός αγαπημένος και χαϊδεμένος κανακάρης ο οποίος μεγάλωσε με τη φροντίδα και τις περιποιήσεις της οικογένειας. Απλώς, ο μπαμπάς Μήτρογλου αρνούμενος να συμβιβαστεί με την απόφαση της ερυθρόλευκης ΠΑΕ να μετακομίσει ο γιος του δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Πανιώνιο, έδωσε τροφή για σχόλια αφήνοντας να διαρρεύσει _ και να γράφεται κατά κόρον _ ότι για το ταλέντο του γκολτζή γιου του «σφάζονταν» ο Αρης, ο ΠΑΟΚ, η Ομόνοια, ο Αγιαξ, η Βέρντερ Βρέμης και ολόκληρη η Μπουντεσλίγκα...
   «Εγώ, αλλά και ο Κώστας δέχεται να μείνει στον πάγκο, να μείνει στην εξέδρα. Αλλά όλο αυτό το διάστημα στο οποίο έμεινε εκτός αποστολών, θα ήθελε να του πει ο προπονητής του,σε ποια σημεία θα πρέπει να βελτιωθεί. Πού να βελτιώσει το παιχνίδι του, πού να δουλέψει,για να κερδίσει μέσα από την προπόνηση τη θέση του ξανά στην 11άδα.Αυτό δεν έγινε ποτέ.Είναι άδικο και συνάμα περίεργο. Του Κώστα τού αρέσει η Ελλάδα, είναι περήφανος που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, όμως στεναχωριέται πολύ, σκάει που μένει εκτός αποστολής.Δεν είναι ο τύπος που ασχολείται με τα χρήματα, δεν είναι ο παίκτης που τον νοιάζει μόνο να πληρώνεται και ας μην παίζει. Αυτός με την μπάλα έχει τρέλα, να ακούει τη Θύρα 7 θέλει μέσα στο γήπεδο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πατέρας Μήτρογλου μέχρι που έβαλε νερό στο κρασί του λέγοντας «ναι» στην εξάμηνη συνεργασία με τον Πανιώνιο, καθώς, κακά τα ψέματα, στην εξέδρα ξεχνιέται η μπάλα...
    Πολύ πριν από τον μπαμπά Μήτρογλου, είχε «διαπρέψει» ως μάνατζερ του γιου του ο κ.Γιώργος Χούτος. Το 2002 με αφορμή έναν σοβαρό τραυματισμό του τότε επιθετικού του Ολυμπιακού Λάμπρου Χούτου ο οποίος έχασε έτσι τη θέση στη βασική ενδεκάδα, ο μπαμπάς Χούτος βγήκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Σπορ βάζοντας «φουρνέλο» στις σχέσεις του γιου του με τον Ολυμπιακό. «Τους έφερα ένα διαμάντι και μου το τρακάρανε. Τώρα νομίζω ότι είναι εντολή της διοίκησης να μην παίζει. Είναι δυνατόν να παίζει ο Αλεξανδρής και όχι ο Λάμπρος; Να παίζουν τα ποδήλατα και όχι η Πόρσε; Δίνω 1 εκατομμύριο στον Ολυμπιακό να πάρω τον γιο μου και να φύγω» διακήρυττε, μεταξύ άλλων, ο μάνατζερ Γιώργος Χούτος. 
   Ο Λάμπρος Χούτος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ειδικά από τον συμπαίκτη τουΑλέκο Αλεξανδρή, λέγοντας ότι ο πατέρας του εξέφραζε προσωπικές απόψεις, αλλά το κακό είχε γίνει. Ο Ολυμπιακός και η οικογένεια Χούτου οδηγήθηκαν στα αθλητικά δικαστήρια για τη λύση της μεταξύ τους συνεργασίας και ο παίκτης συνέχισε να παίζει μπάλα ή να κάθεται στην εξέδρα, στις ιταλικές ομάδες Αταλάντα, Ρετζίνα, στην ισπανική Μαγιόρκα και στον Πανιώνιο. Το γεγονός ότι ο γιος Χούτος είχε προβλήματα σχεδόν με όλους τους προπονητές του, ουδόλως απασχόλησε τον πατέρα-ατζέντη Χούτο, ο οποίος φαίνεται πως ενστερνιζόταν την άποψη πολλών γονιών ότι το παιδί τους έχει πάντα δίκιο...
Μάντζιος και Τζιόλης
    Τους πατεράδες τους είχαν δίπλα τους για τις εν Ελλάδι ποδοσφαιρικές μετακινήσεις και τα συμβόλαιά τους και ο Βαγγέλης Μάντζιος με τον Αλέξανδρο Τζιόλη, χωρίς όμως να δώσουν μεγάλες αφορμές για σχόλια. Απλώς και οι δύο γονείς θέλοντας το (επαγγελματικά) κάτι παραπάνω για τα παιδιά τους, που εν τω μεταξύ είχαν πάρει μεταγραφή από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, έφταναν στο σημείο να επισκέπτονται τα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αρνούμενοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα της απομάκρυνσης όταν οι δύο διεθνείς παίκτες είχαν βγει εκτός πλάνων από τη διοικητική και τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού.
   Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ακούστηκε ότι ο πατέρας Μάντζιος με τις απαιτήσεις του χάλασε τη μεταγραφή του γιου του στην ιταλική Κιέβο. Πάντως όταν ο γιος Μάντζιος δόθηκε δανεικός αρχικά στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και στη συνέχεια στην Ανόρθωση, ο πατέρας του τον συνόδευσε στο παρθενικό ταξίδι του στη Γερμανία και στην Κύπρο προφανώς για να τακτοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες στις νέες του ομάδες.
Επίσης με έντονη δυσφορία είχε αντιμετωπιστεί από τους Πράσινους η άρνηση του Τζιόλη να πάει στην ιταλική Αταλάντα που έδινε στον ΠΑΟ 1,8 εκατ. ευρώ, γιατί ήθελε να πάει σε γερμανική ομάδα...

Χου-Νέρι Καστίγιο

    Τον πάτερα του είχε δίπλα του σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητές του και ο Νέρι Καστίγιο. Οσο ο πιτσιρικάς Καστίγιο ήταν στον Ολυμπιακό και το συμβόλαιο αυξανόταν χρόνο με τον χρόνο, όλα ήταν μέλι γάλα στις σχέσεις της οικογένειας Καστίγιο με την πειραϊκή ΠΑΕ. Οταν όμως τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή _ εξ αιτίας και του χαρακτήρα του Νέρι _ και κάποια στιγμή προέκυψε περίπτωση μεταγραφής του στην Τσίβας του Μεξικού, ο πατέρας Καστίγιο έριξε τα καρφιά του στον Ολυμπιακό. «Οι διαπραγματεύσεις των δύο ομάδων δεν απέδωσαν καρπούς επειδή ο Ολυμπιακός δεν ενήργησε σωστά και με καθόλου καλό τρόπο προς την Τσίβας. Τώρα οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν απευθείας με εμάς και κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει» δήλωνε... 

   Τελικά, ο Νέρι Καστίγιο το 2007 πιέστηκε να αποδεχθεί την πρόταση της Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία προσέφερε στον Ολυμπιακό το εξωφρενικό ποσό των 16 εκατ. ευρώ, και έτσι ο διεθνής με το Μεξικό ουρουγουανός μεσοεπιθετικός πήγε στην ουκρανική ομάδα με το αζημίωτο φυσικά και για τον ίδιο. Ωστόσο, το χου-Νέρι για τον ιδιοκτήτη της ΣαχτάρΡινάτ Αχμέτοφ ήταν μεγάλο, καθώς ο Καστίγιο δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην ομάδα του Ντόνετσκ και αφού περιπλανήθηκε δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι και στην ουκρανική Ντνιέπρ, επέστρεψε άπρακτος και στα αζήτητα... Το περασμένο καλοκαίρι πήγε πάλι δανεικός στους Σικάγο Φάιερ, αλλά ούτε η αμερικανική ομάδα τον κράτησε... Ετσι ο Καστίγιο, όπως σε κάθε μεταγραφική περίοδο, προσπάθησε να ρίξει γέφυρες επιστροφής στον Ολυμπιακό (πέρυσι είχε κάνει κρούση και στον ΠΑΟΚ) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, ο Νέρι ήρθε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενταχθεί στον Αρη.   

Ο Ντιόγο και η μαμά του

   Αντίθετα με τον Καστίγιο ο βραζιλιάνος φορ Ντιόγο είχε δίπλα τη μητέρα του Κλαούντια Μπαζιλίνα η οποία δεν ήταν μάνατζερ ούτε διαπραγματεύτηκε τη μεταγραφή του από την Πορτουγκέζε στον Ολυμπιακό. Τον επηρέαζε όμως στα πάντα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την προσωπική του ζωή. Προτού ο Ντιόγο αφιχθεί στην Ελλάδα, η κυρία Μπαζιλίνα κατέφθασε στον Πειριά και συνοδευόμενη από τον Σωκράτη Κόκκαλη τζούνιορ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού εγκρίνοντας τη μετακίνηση του κανακάρη της και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα.
   Η μητέρα του Ντιόγο διέπραξε το μεγάλο λάθος έναν χρόνο μετά όταν διέλυσε τον γάμο του γιου της με πανέμορφη δικηγόρο λίγο προτού το ζευγάρι ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας. Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε η κάτω βόλτα στην ποδοσφαιρική καριέρα του Ντιόγο.

Η «συντηρητική οικογένεια Μανωλά»

   Μεσολαβητής για λογαριασμό του ανιψιού του Κώστα Μανωλά στις συνομιλίες του με την ΑΕΚ παρουσιάστηκε πρόσφατα ο άλλοτε αρχηγός της ΑΕΚ κ. Στέλιος Μανωλάς. Οταν είδε τον οπαδικό Τύπο να διαστρεβλώνει τον ρόλο του, βγήκε στο ραδιόφωνο διευκρινίζοντας ότι όπως ο ίδιος δεν είχε ποτέ μάνατζερ στην καριέρα του έτσι συμβαίνει και με τον ανιψιό του επειδή κατάγονται από συντηρητική οικογένεια. Απλώς, όπως είπε, συνόδεψε τον ανιψιό του στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΕΚ για την ανανέωση του συμβολαίου του, επειδή «την πάτησα σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής στην ΑΕΚ και δεν θέλω να γίνει το ίδιο με τον Κώστα». Το 2012 που λήγει το συμβόλαιο του Κώστα θα μάθουμε αν η «συντηρητική οικογένεια Μανωλά» πάνω από την ΑΕΚ βάζει την οικονομική εξασφάλιση του πιτσιρικά.

Ρόμπεν, Ροναλντίνιο και Μέσι

   Ο θεσμός ποδοσφαιριστής γιος - μάνατζερ πατέρας, είναι διαδεδομένος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται. Μάνατζερ του άσου της Εθνικής Ολλανδίας και της Μπάγερν Μονάχου Αριεν Ρόμπεν είναι ο πατέρας του κ. Χανς Ρόμπεν. Αυτός τον οδήγησε μικρό στην τοπική Μπέντουμ και αφού έμαθε τα μυστικά της μπάλας του κανόνισε μεταγραφή στην Γκρόνιγκεν, στην Αϊντχόφεν, στην Τσέλσι, στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπάγερν ώστε να περνάει υπέροχα όλη η οικογένεια Ρόμπεν. 

Μάνατζερ του Ροναλντίνιο, ο οποίος άφησε τη Μίλαν για να πάρει τη θέση του Ντιόγο στην Φλαμένγκο, είναι ο αδελφός του Ρομπέρτο ντε Ασίς. Πρόκειται για επαγγελματία μάνατζερ εκατοντάδων ποδοσφαιριστών ο οποίος το μόνο που δεν κατάφερε είναι να περισώσει την καριέρα του αδελφού του η οποία εδώ και δύο χρόνια πλέει τα λοίσθια.
    Τα οικονομικά συμφέροντα του κορυφαίου σήμερα παίκτη στον κόσμο, του αργεντινού άσου της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι, υπερασπίζεται και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο ο πατέρας του κ. Χόρχε Μέσι. Επειδή όμως οι περισσότεροι άν όχι όλοι οι πατεράδες εκνευρίζονται όταν ακούνε κάτι άσχημο για το παιδί τους, τα έψαλε στους δημοσιογράφους που χρέωσαν στον γιο του την αποτυχία της Αργεντινής στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Αργεντινή όλοι τον κακομεταχειρίζονται. Ζει μια ευτυχισμένη καριέρα στην Ευρώπη και εδώ το μόνο που κάνουν είναι να τον κακοποιούν. Εχει κερδίσει με την αξία του πολλούς τίτλους στην Ευρώπη. Τίποτα δεν του έχει χαριστεί» δήλωσε ο μπαμπάς Μέσι.

Απέλυσε τη μάνατζερ μητέρα του!

Και επειδή εκεί που αρχίζει το συμφέρον τελειώνει το συναίσθημα, ο αριστερός μπακ της Εθνικής Νορβηγίας Αρνε Ρίισε δεν δίστασε να απολύσει τη δικηγόρο μητέρα του και μάνατζέρ του κυρία Μπερίτ Ρίισε και να προσλάβει τον μάνατζερ και φίλο τού συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ όταν είδε ότι η αγγλική ομάδα καθυστερούσε να τον καλέσει για ανανέωση του συμβολαίου του. Το μόνο που πέτυχε όμως ο Ρίισε ήταν να συνεχίσει την καριέρα του στην ιταλική Ρόμα.

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα μάνατζερ, ενός κουστουμαρισμένου κυρίου με ένα κινητό στο χέρι να μιλά συνέχεια και να κλείνει συμφωνίες εκατομμυρίων. Πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα ακόμα για τον κόσμο των μάνατζερ:
    Αύγουστος 2006, στο Μάντσεστερ. Η προπόνηση της Εθνικής εν όψει του φιλικού αγώνα με την Αγγλία τελειώνει. Οι παίκτες αναχωρούν από το γήπεδο και πριν «πέσουν» στην αγκαλιά των δημοσιογράφων που τους περιμένουν με ανοιχτές κάμερες, σταματούν -πολλοί εξ αυτών - και συνομιλούν μ' ένα καλοντυμένο κύριο που στέκεται στην έξοδο της θύρας. Είναι ο μάνατζερ (ή ατζέντης κατά το ορθότερον) Πολ Κουτσολιάκος, που δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία και είχε καταφέρει στην εποχή Ρεχάγκελ να έχει ως πελάτες το μισό περίπου ρόστερ της Εθνικής.
     Φεβρουάριος 2010, στο Ελληνικό. Η Εθνική κάτω των 17 ετών δίνει διεθνές φιλικό παιχνίδι. Στο γήπεδο δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Οι ελάχιστοι παριστάμενοι είναι στην πλειοψηφία τους μάνατζερ και πρόεδροι ομάδων. Έχουν έρθει για δουν το «νέο αίμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σεπτέμβριος 2010. Το προφίλ του ποδοσφαίρου πλήττεται από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του μάνατζερ Α. Τ. βρέθηκαν 26 εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις ΠΑΕ, ποδοσφαιριστών, παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαιτητών και δημοσιογράφων. Οι δε υπόνοιες για φοροδιαφυγή και στοίχημα γέμισαν με αγωνία τους «γνώστες» και απορίες όσους παράλληλα με το ΣΔΟΕ ανακάλυψαν την αθέατη πλευρά κάποιων από τους -ελληνιστί- διαμεσολαβητές μεταγραφών ποδοσφαίρου.
    Οι μάνατζερ ποδοσφαιριστών είναι δημιουργήματα μιας δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο Βέλγος ποδοσφαιριστής Μποσμάν κέρδισε την ελευθερία να μεταγραφεί σε όποια ομάδα χώρας της Ε. Ε. επιθυμούσε. Τα σύνορα καταργήθηκαν και από τότε, οι μάνατζερ έγιναν οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τους συλλόγους. Γνωρίζοντας τις ανάγκες των συλλόγων κι έχοντας πελατολόγιο και διασυνδέσεις σε κάθε γωνιά του πλανητικού χωριού, ήταν οι άνθρωποι που έδιναν λύση στο «πρόβλημα» των μεταγραφών. Στα 15 χρόνια περίπου που υπάρχουν οι μάνατζερ, το καθεστώς στο οποίο υπάγονται έχει αλλάξει τρεις φορές και ίσως αλλάξει και τέταρτη. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η FIFA επιχείρησε να ελέγξει τους μάνατζερ, που μέχρι τότε λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Επικαλέστηκε διαμαρτυρίες συλλόγων, σύμφωνα με τις οποίες, η εμπλοκή μάνατζερ προκαλούσε τεχνητή αύξηση των τιμών. Η FIFA ανέλαβε να πιστοποιεί τους μάνατζερ, μετατρέποντάς τους σε «κλειστό επάγγελμα». Για να πάρει κάποιος την άδεια και να μπορεί επισήμως να διαπραγματεύεται με τους συλλόγους, έπρεπε να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ. Το καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι το 2001. Εκείνη τη χρονιά, η πιστοποίηση μεταφέρθηκε από τη FIFA στις εθνικές ομοσπονδίες. Το υψηλό τίμημα καταργήθηκε και το επάγγελμα άνοιξε.
Σήμερα, η FIFA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργήσει τις εξετάσεις και να αφήσει εντελώς «ελεύθερους» τους μάνατζερ. Στην Αγγλία, η Daily Mail, θεωρεί το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης προάγγελο του χάους. Όμως, η FIFA αντιλαμβάνεται ότι, πλέον, οι σύλλογοι αγοράζουν από εκεί που θα βρουν καλύτερες τιμές. 

    Επικοινωνήσαμε με Έλληνα μάνατζερ από τους εμπειρότερους στον χώρο και με μεγάλο πελατολόγιο. Δέχθηκε, διατηρώντας την ανωνυμία του, να μας ξεναγήσει στον άγνωστο κόσμο των διαμεσολαβητών. 
   Υπάρχουν μάνατζερ που λειτουργούν χωρίς να είναι πιστοποιημένοι στην ΕΠΟ. Γνωρίζουν τους προέδρους των ομάδων, κλείνουν μεταγραφές, αλλά δεν φαίνονται πουθενά. Ο κανονισμός λέει ότι τον παίκτη μπορεί να τον εκπροσωπεί μάνατζερ ή δικηγόρος. Οι μη διαπιστευμένοι μάνατζερ, είναι περίπου οι τριπλάσιοι από τους διαπιστευμένους. Αφού κλείσουν τη μεταγραφή, στέλνουν για να υπογράψει τα συμβόλαια ένας δικηγόρος ή ένας μάνατζερ από το εξωτερικό».
   Οι διαπιστευμένοι μάνατζερ από την ΕΠΟ αντιδρούν σε αυτό και προχώρησαν στη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου με στόχο να επιβάλουν την απαγόρευση διαπραγμάτευσης με τους μη πιστοποιημένους. Η νόμιμη προμήθεια των μάνατζερ είναι 10%, όμως αυτό έχει καταργηθεί στην πράξη. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί τα μακράς διαρκείας συμβόλαια. Πλέον, οι ποδοσφαιριστές υπογράφουν ολιγοήμερα συμβόλαια με τους μάνατζερ εφ' όσον πρώτα έχει κλείσει η μεταγραφή. Δεν δεσμεύονται για μεγάλο διάστημα διότι θέλουν να είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόταση.
Επίσης πολύ γνωστός φίλος είχε πει για τον κόσμο των μάνατζερ:
"Έζησα την αγωνία των ποδοσφαιριστών που δεν είχαν ομάδα, τον τρόπο με τον οποίο κάνουν μεταγραφές οι παράγοντες. Χωρίς υπερβολή, αρκετοί ψωνίζουν μόνο με τα στατιστικά στοιχεία που έχει το Socceraccotiation! Και ύστερα λέμε γιατί δεν βελτιώνεται το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Ο κόσμος των ατζέντηδων, μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι. Ατάκες του στιλ «όταν σε έχουν ανάγκη, πρέπει να τους πατάς το κεφάλι», εμένα πραγματικά δεν με αγγίζουν. Είναι άγνωστες λέξεις. Δεν έχω την παραμικρή όρεξη να πατήσω κανενός το κεφάλι ούτε να του πιω το αίμα. Γιατί αυτά αποτελούν κανόνες στην πιάτσα των μάνατζερ."
«Βέβαια η ομάδα μας και εμείς οι ίδιοι έχουμε διαπιστώσει κατά καιρούς το τι παιχνίδια παίζονται πίσω από μία μεταγραφή, μεγαλύτερο παράδειγμα ο κ.ΣΕΛΟΥΚ με τον παίχτη ΤΟΥΡΕ και πόσο δύναμη μπορεί να έχει αυτό το κύκλωμα σε μία μεταγραφική περίοδο και το μόνο γνήσιο και καθαρό σε αυτό το επάγγελμα είναι όταν ο καθένας από εμάς ανοίγει το pc του και παίζει FOOTBALL MANATZER και κάνει τις κινήσεις του αγνά και καθαρά χωρίς νταβατζιλίκια και απειλές που δέχονται τα νέα παιδιά από φτωχές χώρες που ονειρεύονται δόξα και χλιδή και μεγάλα χρηματικά ποσά ώστε να ξεφύγουν από την φτώχεια και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θεωρώ ότι όπως λέμε ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ισχύει το ίδιο και στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά χωρίς βέβαια νεκρά σώματα αλλά νεκρές συνειδήσεις και προσωπικότητες».
   Ο πρώην διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής με τεράστια καριέρα σε Δανία, Γαλλία (Σεντ Ετιέν – Μονακό), αλλά και Αγγλία (Μan Utd), πλέον είναι μάνατζερ ποδοσφαιριστών.
Αν σας θυμίζει κάτι είναι ο μάνατζερ του Kasper Risgaard ο οποίος πέρυσι είχε έρθει στη χώρα μας για λογαριασμό του Πανιωνίου και ήταν σημαντική παράμετρος του σίριαλ της αδειοδότησης της ομάδας της Ν. Σμύρνης.

  Σε δηλώσεις του οι οποίες φιλοξενούνται σε Δανική ιστοσελίδα ο πρώην κορυφαίος ποδοσφαιριστής και νυν μάνατζερ τονίζει:
«Υπάρχουν κάποιες χώρες που πλέον αρνούμαι να δώσω παίκτες. Εξαρτάται φυσικά και από την ομάδα, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες που δεν θέλω να συνεργαστώ.
Είναι δύσκολο να τους προβλέψεις και δύσκολο να συνεννοηθείς. Δεν σέβονται τις συμφωνίες», δήλωσε ο Δανός για το «φιάσκο» της μεταγραφής του Kasper Risgaard στον Πανιώνιο, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με τη Σίλκεμποργκ.
Βέβαια υπάρχουν κάποιες οι οποίες δεν έχουν τέτοια προβλήματα όπως ο Παναθηναϊκός και η Γαλατασαράι», ανέφερε κλείνοντας ο Τζον Σίβεμπακ.

Και σέξι γυναίκες μάνατζερ στην εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών!

   Πλέον και γυναίκες και μάλιστα καλλίγραμμες στο βωμό της εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών. Αντιπροσωπευτική η περίπτωση της Άννα Μαρία Προντάν, η οποία είναι εκπρόσωπος του Μιρτσέα Μπορνέσκου της Καβάλας, έχει άδεια ατζέντη της FIFA, αλλά η ίδια προκαλεί περισσότερο ντόρο με τις γυμνές φωτογραφήσεις της. Όταν ακούς τη λέξη μάνατζερ ποδοσφαιριστών στο μυαλό σου έρχεται η εικόνα ενός καλοξυρισμένου (ή έστω με τριμαρισμένο μούσι) άνδρα που ιδρώνει μέσα στο (όχι απαραίτητα καλοραμμένο) κοστούμι του για να κλείσει συμφωνίες με ομάδες. Με γνώμονα πρωτίστως το κέρδος του πελάτη, άρα και το δικό του, και δευτερευόντως τα αθλητικά κριτήρια. Όμως, ο νέος τερματοφύλακας της Καβάλας, Μιρτσέα Μπορνέσκου, έχει επιλέξει εκπρόσωπο που διαφέρει. Γυναίκα. Με ταμπεραμέντο. Και πλούσιο… εσωτερικό κόσμο. Τον οποίο δεν διστάζει να επιδεικνύει δημόσια. Εντάξει, η Άννα Μαρία Προντάν, αναγνωρισμένη ατζέντης από τη FIFA, δεν έχει το χαρτοφυλάκιο του Ζόρζε Μέντες, αλλά ο Πορτογάλος μεγαλομάνατζερ δεν έχει ποτέ ελπίδα να φωτογραφηθεί για το Playboy; Η Άννα Μαρία είναι γνωστή μάνατζερ στην Ρουμανία και μάλιστα με πιστοποίηση της Fifa, αν και στον παγκόσμιο κατάλογο δεν πρόκειται να δείτε το όνομά της. Εκεί υπάρχει με το επίθετο του άντρα της, του Reghecampf.
 Η 38χρονη, αλλά πάντα σέξι, Άννα Μαρία έχει σπουδάσει φιλολογία, έχει κάνει 15 χρόνια, ενώ για περίπου τρία χρόνια ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Ξεκίνησε από μία ποδοσφαιρική εκπομπή όπου σχολίαζε αγώνες, στην συνέχεια συμμετείχε στο πάνελ μία πρωινής εκπομπής και αμέσως μετά πήρε δικό της σόου στην ρουμανική tv. Επειδή όμως βαρέθηκε γρήγορα το γυαλί, αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο. Η Άννα Μαρία ασχολείται ενεργά ως μάνατζερ από το 2008, ενώ παράλληλα είναι και πρόεδρος της ομάδας Σνάγκοφ, που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας. Στο γραφείο της ανήκουν παίκτες όπως οι Μούτου και Ιορντάνκε, ενώ παλιότερα είχε μία δικαστική διαμάχη με τον Ντίκα, ο οποίος την… πάτησε στο συμβόλαιο που υπέγραψε και τις κατέβαλε 500.000 ευρώ, για έναν ειδικό όρο που υπήρχε για μεταγραφή του στο εξωτερικό.Η Προντάν έχει κάνει δύο γάμους και έχει τέσσερα παιδιά. Αρχικά παντρεύτηκε τον μπασκετμπολίστα Tiberiu Dumitrescu, με τον οποίο και απέκτησαν δύο κορίτσια, ενώ αργότερα και συγκεκριμένα το 2008 παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα, ποδοσφαιριστή και νυν σύζυγο της, AurelianReghempf, με τον οποίο και απέκτησαν δύο αγόρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.