blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Συχνότητα ασκησιογενούς άσθματος σε έφηβους αθλητές κάτω από διαφορετικές προπονητικές και περιβαλλοντικές συνθήκες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Συχνότητα ασκησιογενούς άσθματος σε έφηβους αθλητές κάτω από διαφορετικές προπονητικές και περιβαλλοντικές συνθήκες

Συχνότητα ασκησιογενούς   άσθματος σε έφηβους αθλητές κάτω από διαφορετικές προπονητικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

 

 *Της Σιδηροπούλου Μαρίας
Επίκ. Καθηγ. ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
   
 Διαφορετικά αθλήματα και διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες άσκησης μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα του ασκησιογενούς άσθματος. 

Σκοπός της μελέτης

    Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση των πιθανών διαφορών στον ασκησιογενή βροχόσπασμο μεταξύ αθλητών διαφορετικών αθλημάτων, που προπονούνταν σε παρόμοιες προπονητικές εντάσεις κάτω από διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ανοιχτούς χώρους, κλειστά γυμναστήρια και πισίνες (ποδόσφαιρο, καλοθοσφαίριση, υδατοσφαίριση) με τη χρήση της δοκιμασίας του ελεύθερου τρεξίματος. Η έρευνα περιελάμβανε 90 έφηβους (3 ομάδες των 30 ατόμων), ηλικίας 14-18 χρόνων που προέρχονταν από ακαδημίες της Βορείου Ελλάδος.

Αποτελέσματα
   Βρέθηκε μία τάση χαμηλότερης συχνότητας του ασκησιογενούς άσθματος στους αθλητές της υδατοσφαίρισης. 

Συμπεράσματα
   Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι  το ασκησιογενές άσθμα μπορεί να παραχθεί σε νεαρούς  αθλητές στα αθλήματα του ποδοσφαίρου ή της καλαθοσφαίρισης αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη δοκιμασία του ελεύθερου τρεξίματος. Η υδατοσφαίριση μπορεί να θεωρηθεί το ασφαλέστερο άθλημα για αθλητές με ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών.


Full Journal Article
Sidiropoulou, M., Kokaridas, D., Giagazoglou, P., Karadonas, M., & Fotiadou, E. (2012). Incidence of exercise induced asthma in adolescent athletes under different sports training and environmental conditions. Journal of Strength and Conditioning Research, 26 (6), 1644-1650.


Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο τιμής ένεκεν στην κ. Σιδηροπούλου που χθες, 16/02/2016,   "έφυγε" από κοντάς μας, μετά από πολυήμερη μάχη στην εντατική. 




Λίγα λογια για τη συγγραφέα:

 
   Η κ. Μαρία Σιδηροπούλου ήταν Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο την Ειδική Φυσική Αγωγή. Είναι ενταγμένη στο   Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ιατρικής και Ειδικής Αγωγής του Τομέα Βιολογίας της Άσκησης.  Συμμετείχε στη διδασκαλία της ειδικότητας «Ειδική Φυσική αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» και ήταν υπεύθυνη για τη διδασκαλία των μαθημάτων «Ψυχοκινητική αγωγή» & «Κολύμβηση ατόμων με αναπηρίες» . Συμμετείχε με εισηγήσεις στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία» και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Φυσική δραστηριότητα και ποιότητα ζωής» του ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ.
     Ήταν κάτοχος πτυχίου του Γερμανικού Πανεπιστημίου Αθλητισμού Κολωνίας, Γερμανίας, με Ειδικότητα στην «Αποκατάσταση και Άθληση ατόμων με αναπηρίες» και Εξειδίκευση στην «Κολύμβηση ατόμων με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού».
 Επίσης κατείχε πτυχίο Επιπρόσθετης Εκπαίδευσης από το ίδιο Πανεπιστήμιο  στη «Σχολική Ειδική Ενόργανη Γυμναστική - Ορθοσωμική Γυμναστική». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τις  χρόνιες παθήσεις, την Ψυχοκινητική ανάπτυξη και  αξιολόγηση,  την Ψυχοκινητική Αγωγή & Εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία και την  Κολύμβηση και  Θεραπευτική  Κολύμβηση  με πολλές δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά καθώς και ανάλογες εισηγήσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες στον τομέα της ειδικής φυσικής αγωγής.

   Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπευτικής Γυμναστικής & Ειδικής Φυσικής Αγωγής με  συμμετοχή σε  οργάνωση  πολλών συνεδρίων και ημερίδων και  μέλος της Γερμανικής εταιρίας αναπνευστικών παθήσεων (Deutsche Atemwegsliga e.V). Ως  υπεύθυνη σχεδιασμού, οργάνωσης και εφαρμογής  προγραμμάτων άσκησης σε παιδιά με αιμορροφιλία  συνεργάζονταν με τη Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και διατηρούσε επιστημονική συνεργασία τόσο με το οικολογικό Αγρόκτημα «Δ. Λίτσα»,  Πανοράματος και ιδιαίτερα με το τμήμα Ιπποθεραπείας, όσο και με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.