blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS--> Η Συμβολή της Άσκησης στο Ανοσολογικό Σύστημα

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS--> Η Συμβολή της Άσκησης στο Ανοσολογικό Σύστημα




   Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. 
    Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού και τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο, γεγονός που την κατατάσσει ως μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού. 
    Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού. Η άγνοια για το AIDS προκαλεί πανικό. Η ελλιπής ενημέρωση μας κάνει να ξεχνάμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν η κοινωνία είναι απορριπτική προς τους φορείς και του ασθενείς με AIDS, αυτοί προτιμούν να μην καταφεύγουν στο γιατρό, να κρύβουν τη μόλυνσή τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι απαραίτητο, ο φορέας να μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση και βοήθεια των συνανθρώπων του. Η συμπαράσταση αυτή, όχι μόνο δε μας εκθέτει σε κίνδυνο αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Πηγη: medlabgr.blogspot.com 


Η Συμβολή της Άσκησης στη βελτίωση της Σωματικής και Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV

Αξιολόγηση βιβλιογραφικών και ερευνητικών δεδομένων

Ζουρλαδάνη Α., Κορακίδη Γ., Τσαλογλίδου Α., Καδόγλου Ν. & Ματζιάρη Χ. (2007), 
Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός, 65, σελ 44-53

Περίληψη
 
   Η λοίμωξη από HIV προσβάλλει κυρίως το ανοσιακό σύστημα, το οποίο οδηγεί  σε ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα έχει αρνητικές επιδράσεις και σε άλλες ψυχοσωματικές παραμέτρους. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής μελέτης είναι να καταγράψει και να αναλύσει τις έρευνες των τελευταίων ετών που χρησιμοποιούν την άσκηση ως μέσο ενίσχυσης της φυσικής και ψυχικής υγείας ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV/AIDS. Από την αξιολόγηση της σχετικής βιβλιογραφίας βρέθηκε ότι η μέτριας και υπομέγιστης έντασης αερόβια άσκηση, η άσκηση με αντιστάσεις ή η εναλλακτικού τύπου άσκηση ενισχύουν το ανοσιακό σύστημα HIV(+) ασθενών, ειδικά μάλιστα των δύο πρώτων σταδίων.  Επιπλέον, η άσκηση συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας, βελτιώνει τη νευρομυϊκή και καρδιοαναπνευστική λειτουργία και μετριάζει το ψυχοσωματικό άγχος των ασθενών αυτών. Παρά τον περιορισμένο αριθμό των σχετικών ερευνών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση συνδυαζόμενη με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη ποιότητα ζωής των HIV(+) ασθενών. Παρ ́ όλα αυτά για την γενίκευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων απαιτούνται επιπλέον έρευνες σε μεγαλύτερα αριθμητικά και ομοιογενή δείγματα, καθώς και σε ασθενείς προχωρημένων σταδίων της λοίμωξης.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.