blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Γυμναστική στη μέση ηλικία για την πρόληψη της γήρανσης!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Γυμναστική στη μέση ηλικία για την πρόληψη της γήρανσης!

Γυμναστική στη μέση ηλικία για την πρόληψη της γήρανσης! 

Προλαμβάνει τον εκφυλισμό των κυττάρων 

 



    Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών γυμνάζονται προκειμένου να διατηρούν υγιές βάρος. Αλλά μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise υποστηρίζει ότι η γυμναστική μετά τα 40 παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης. Και μάλιστα ακόμα και μια χαμηλής έντασης σωματική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση. Πιο αναλυτικά, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μισισιπή και της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν πως η γυμναστική επηρεάζει το μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι τα κάλυπτρα στο τέλος των δεσμίδων DNA που τις εμποδίζουν να «ξεφτίσουν».
  Καθώς τα κύτταρα γερνούν, τα τελομερή φυσικά ξεφτίζουν. Η αποδόμηση τους πιστεύεται ότι επιταχύνεται από την παχυσαρκία, το κάπνισμα και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η αϋπνία. Το μήκος των τελομερών έχει σχετιστεί επίσης με την μακροζωία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές έχουν μακρύτερα τελομερή, συγκριτικά με συνομήλικα τους άτομα. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 6.500 άτομα, 20 - 84 ετών, που είχαν λάβει μέρος στην εθνική μελέτη «National Health and Nutrition Examination Survey».  
Τα άτομα είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο σωματικής άσκησης. Το σκορ που συγκέντρωναν για κάθε μορφή ενασχόλησης με τον αθλητισμό, συγκρίθηκε με το μήκος των τελομερών τους. Για κάθε πόντο, μειωνόταν ο κίνδυνος να κοντύτερων τελομερών. Έτσι διαπιστώθηκε ότι, όσοι συμμετείχαν σε ένα είδος άθλησης είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κοντύτερα τελομερή, από αυτούς που δεν γυμνάζονταν. Όσοι ασχολούνταν με δύο μορφές γυμναστικής είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες. Οι τρεις μορφές άσκησης μείωναν τον κίνδυνο κατά 29% και για τέσσερις μορφές άθλησης μειωνόταν η πιθανότητα κατά 52%.  Ο συσχετισμός άθλησης και μήκους τελομερών ήταν εντονότερος στα άτομα από 40 έως και 65 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι η μέση ηλικία είναι το χρονικό ορόσημο για να αρχίσει κανείς να γυμνάζεται και έτσι να αποτρέψει τον εκφυλισμό των τελομερών» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Πάντως, η μελέτη δεν κατάφερε να αναδείξει ποια ποσότητα άσκησης είναι απαραίτητη για την πρόληψη της κυτταρικής γήρανσης.



 Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.