blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Επώδυνο βάδισμα: Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια προκαλούν Νευρίνωμα του Morton

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Επώδυνο βάδισμα: Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια προκαλούν Νευρίνωμα του Morton



Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια προκαλούν Νευρίνωμα του Morton

 "Μπρος στα κάλη τί είναι ο πόνος" ;;



    Ραγδαία αύξηση των πασχόντων από Νευρίνωμα του Morton καταγράφουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να θεωρούνται ο κατ’ εξοχήν ένοχος.
    To νεύρωμα ή Νευρίνωμα του Morton χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη καλοήθους ογκιδίου κυρίως στο τρίτο και το δεύτερο πελματιαίο νεύρο. Πιο συχνά σε ποσοστό 80%-85% η πάθηση αφορά το τρίτο μεσοδακτύλιο διάστημα. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Το πιο κλασικό σύμπτωμα είναι ο καυστικός πόνος κατά τη βάδιση ή σε παρατεταμένη ορθοστασία που αναγκάζει πολλές φορές τον πάσχοντα να βγάζει τα υποδήματα του. Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι ο αριθμός των πασχόντων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

      Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών στο Εδιμβούργο, τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των γυναικών 40-69 ετών που εισάγονται στο νοσοκομείο με νευρίνωμα του Morton έχει αυξηθεί κατά 115%. Μάλιστα, 2.532 μεσήλικες γυναίκες χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία το 2014-15, συγκριτικά με 1.179 το 2004-5. Στις μισές περιπτώσεις μάλιστα χρειάστηκε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. «Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το Νευρίνωμα του Morton επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Εικάζουμε λοιπόν ότι τα παπούτσια με ψηλό τακούνι καθώς και γενικώς τα στενά υποδήματα με σχήμα όχι κοντά στο φυσιολογικό του ανθρώπινου πέλματος, είναι οι βασικοί ένοχοι. 
      Πρέπει λοιπόν να ενημερώσουμε το κοινό ότι το νεύρωμα του Morton δεν είναι μεν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου» επεσήμανε ο Αντριου Κρεγκ, ορθοπεδικός συνεργάτης των Νοσοκομείων «Bradford» του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.