blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμα άσκησής μου για να είναι αποτελεσματικό;

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμα άσκησής μου για να είναι αποτελεσματικό;

                 Πώς πρέπει να είναι η γυμναστική μου για να είναι αποτελεσματική; 
                                Η σημασία του σωστού προγράμματος ασκήσεων
  

"Προσέχετε σε ποιον εμπιστεύεστε το σώμα και την υγεία σας.."

    Η επιστημονικά σχεδιασμένη σωματική άσκηση μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση στην υγεία μας, όπως αποδεικνύει μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα συνδυαστικό πρόγραμμα κινητικότητας, ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης βελτιώνει τη φυσική κατάσταση αλλά και συγκεκριμένους δείκτες υγείας στις μεσήλικες γυναίκες.      Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διδακτορικής Διατριβής της Δρ Κωνσταντίνας Καρατράντου, απροπόνητες μεσήλικες γυναίκες (40-55 ετών), ακολούθησαν δύο διαφορετικά συνδυαστικά προγράμματα άσκησης, τα οποία περιελάμβαναν αερόβιο χορό (βήματα χαμηλής κρούσης με κινήσεις χεριών καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 65-80% της ΜΚΣ, 18-36 min), ασκήσεις ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος (προβολές, κάμψεις, κοιλιακούς, ραχιαίους, ανεβάσματα, βυθίσεις) καθώς και ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας (στατικές διατάσεις).

«Τα συνδυαστικά προγράμματα άσκησης που εφαρμόστηκαν», διευκρινίζει ο Δρ Βασίλειος Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναπτύσσοντας πολύπλευρα τις φυσικές ικανότητες που αξιολογήθηκαν (κινητικότητα, στατική και δυναμική ισορροπία, δύναμη άνω και κάτω άκρων, και αερόβια ικανότητα), καθώς και διάφορους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία (σύσταση μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, αναπνευστική λειτουργία) και έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους άσκησης και γυμναστήρια, καθώς και σε χώρους αποκατάστασης, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την προαγωγή της υγείας των ασκούμενων». Και συμπληρώνει ότι «ένα πρόγραμμα άσκησης για να είναι αποτελεσματικό για την υγεία των ασκούμενων, θα πρέπει να έχει ως στόχο: τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, καθώς και την ανάπτυξη της δύναμης, της κινητικότητας και των συντονιστικών ικανοτήτων (κυρίως της ισορροπίας)».

      Σύμφωνα με την Δρ Καρατράντου, ένα πρόγραμμα άσκησης για να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό θα πρέπει να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές προπονητικές αρχές αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.
      Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων άσκησης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται αυστηρά διάφορες βασικές μεθοδικές αρχές, όπως: εκτίμηση υγείας των ασκούμενων με ερωτηματολόγια, ιατρική παρακολούθηση, έλεγχος της επιβάρυνσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού κ.ά.         
 
       Όμως κατά τον Δρ Γεροδήμο, τελευταία, σε χώρους άσκησης και σε γυμναστήρια εμφανίζονται νέες, «μοδάτες» δραστηριότητες άσκησης (crossfit, Zumba, aerial yoga κ.ά.), οι οποίες διαφημίζονται ως «οι πιο αποτελεσματικές», ελκύοντας μ’ αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των ασκούμενων. Δυστυχώς, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, με πολλές από αυτές τις δραστηριότητες ασχολείται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, χωρίς επιστημονική κατάρτιση, με μόνο προσόν την παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων.
 
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ασκούμενους, ότι η αποτελεσματική και προπαντός η ασφαλής εξάσκηση δεν εξαρτάται από τη δραστηριότητα, αλλά από τις γνώσεις του προσωπικού που την εφαρμόζει και από τον επιστημονικό σχεδιασμό και την καθοδήγηση της διαδικασίας», υπογραμμίζει ο Δρ Γεροδήμος.


Πηγή: health.in.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.