blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Ποιά είναι η πρόοδος της Σύγχρονης Επιστήμης στην θεραπεία της παραλυσης; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια αξιόπιστη λύση;

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ποιά είναι η πρόοδος της Σύγχρονης Επιστήμης στην θεραπεία της παραλυσης; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια αξιόπιστη λύση;

Ποιά είναι η πρόοδος της Σύγχρονης Επιστήμης στην θεραπεία της παραλυσης; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια αξιόπιστη λύση;   

 


"Ελαστικό εμφύτευμα αποκαθιστά την κίνηση σε παράλυτα ποντίκια"

 

Ένα ελαστικό εμφύτευμα που κινείται με το νωτιαίο μυελό μπορεί να αποκαταστήσει τη δυνατότητα να περπατήσουν παράλυτα ποντίκια, λένε οι επιστήμονες.

      Τα εμφυτεύματα είναι ένα συναρπαστικό πεδίο της έρευνας σε ότι αφορά τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αλλά δυστυχώς το άκαμπτο σώμα τους προκαλεί βλάβες στους περιβάλλοντες ιστούς και τελικά αποτυγχάνουν. Μια ομάδα στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (Εcole Polytechnique Federale de Lausanne-EPFL) έχει αναπτύξει ευέλικτα εμφυτεύματα που αντέχουν για μήνες. Είχε χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένα «πρωτοποριακό επίτευγμα της τεχνολογίας».
        Ο νωτιαίος μυελός είναι σαν ένας αυτοκινητόδρομος με ηλεκτρικά σήματα που μετακινούνται  πάνω - κάτω αντί των αυτοκινήτων. Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού οδηγεί σε παράλυση όταν τα ηλεκτρικά σήματα «κολλάνε» όπως σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο σε αυτοκινητόδρομο και ο επικοινωνιακός δίαυλος μεταξύ εγκεφάλου και ποδιών αποκόπτεται οριστικά.

 Πρόοδος

      Η ίδια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι η χημική και ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού μετά από βλάβη έδωσε τη δυνατότητα στους αρουραίους να μπορούν να κάνουν «σπριντ πάνω από το έδαφος, να ανέβουν σκάλες και ακόμη και να περάσουν εμπόδια».
     Αλλά αυτό απαιτούσε μια συστοιχία από ενσύρματα ηλεκτρόδια να πηγαίνει απευθείας προς τον νωτιαίο μυελό και ως εκ τούτου δεν ήταν μια μακροπρόθεσμα αποδεκτή λύση. Τα εμφυτεύματα είναι το επόμενο βήμα, αλλά εάν συνεχίσουν να είναι ανελαστικά θα προκαλούν τριβές και εμμέσως φλεγμονή και δεν θα λειτουργούν σωστά. Η πιο πρόσφατη καινοτομία, που περιγράφεται στο περιοδικό Science, είναι ένα εμφύτευμα που κινείται με το σώμα και παρέχει τόσο χημική όσο και ηλεκτρική διέγερση. Όταν δοκιμάστηκε σε παράλυτα ποντίκια, προσέφερε και πάλι κινητικότητα στα κάτω άκρα.
Ένας από τους επιστήμονες, ο καθηγητής Stephanie Lacour, δήλωσε στο BBC:
     «Το εμφύτευμα είναι μαλακό αλλά και πλήρως ελαστικό για να φιλοξενήσει την κίνηση του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλός μας πάλλεται με αίμα και έτσι κινείται πολύ, ο νωτιαίος μυελός επεκτείνεται και μαζεύει πολλές φορές την ημέρα - σκεφτείτε το σκύψιμο για να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας. Όσον αφορά τη χρήση του εμφυτεύματος σε ανθρώπους, δεν πρόκειται να το έχουμε διαθέσιμο αύριο, έχουμε αναπτύξει όμως ειδικό υλικό που χρειάζεται έγκριση η οποία θα πάρει χρόνο. Αλλά πραγματικά πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια σταθερή και αξιόπιστη τεχνολογία για τους ανθρώπους μελλοντικά."

Ραγισμένος χρυσός

    Το εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από ελαστική σιλικόνη και η καλωδίωση γίνεται από μικρο-ραγισμένο (microcracked) χρυσό. Μια κανονική καλωδίωση δεν θα μπορούσε να τεντώσει, αλλά μικροσκοπικές περικοπές στην επιφάνεια προσδίδουν τελικώς ευελιξία στην κίνηση της. Το εμφύτευμα έχει εφαρμοστεί για δύο μήνες στα ζώα, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερης διάρκειας εμφυτεύματα για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ως σήμερα.
Ένα από τα ποντίκια που μπόρεσαν και περπάτησαν
     Ο Δρ Ντούσκο Ίλιτς, από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο - μέχρι τώρα τα πιο προηγμένα προσθετικά σε στενή επαφή με τον νωτιαίο μυελό προκάλεσαν αρκετά σημαντική βλάβη των ιστών σε μόλις μία εβδομάδα λόγω της ακαμψίας τους. Το έργο που περιγράφεται εδώ είναι ένα πρωτοποριακό επίτευγμα της τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει μια πόρτα σε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της νευρωνικής βλάβης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν δούμε μια πρακτική χρήση τέτοιων νευρο-προσθετικών στον άνθρωπο."
     Ο Δρ Μαρκ Μπέικον, ο επιστημονικός διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Spinal Research, δήλωσε στο BBC: "Η μεταφραστική πειραματική θεραπεία για τους ανθρώπους συχνά παραπαίει επειδή η προσοχή δίνεται σε μερικές και όχι στο σύνολο των ρεαλιστικών πτυχών της μεταφραστικής επιστήμης. Ο συνδυασμός των ηλεκτρικών και χημικών διεγέρσεων έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός κατ 'αρχήν - σε ζωικά μοντέλα τουλάχιστον - γι' αυτό είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς την εφαρμογή διεπιστημονικών προσπαθειών να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ασφαλή δοκιμή σε ασθενείς."



Μετάφραση - Επιμέλεια:
Α.Σ. "Εν Σώματι Υγιεί" - ΒΕΡΟΙΑ


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το !!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.