blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Σοκολατούχο γάλα για καλύτερη Μυική Αποκατάσταση...;

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Σοκολατούχο γάλα για καλύτερη Μυική Αποκατάσταση...;

Σοκολατούχο γάλα για καλύτερη Μυική Αποκατάσταση...;


      Χαράς Ευαγγέλια για τους λάτρεις της σοκολάτας αποτελεί το παρακάτω άρθρο! Πώς θα σας φαινόταν αν μετά από εξαντλητική ή λιγότερο εξαντλητική προπόνηση, πίνατε ένα ποτήρι σοκολατούχο άπαχο γάλα, παρά τα γνωστά αθλητικά ποτά του εμπορίου που στους περισσότερους φαίνονται άνοστα;;



    Το σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά ξεπέρασε τα αθλητικά ποτά με υδατάνθρακες όσον αφορά τη βοήθεια στην ανασύσταση και ανεφοδιασμό μυών μετά την άσκηση, ανέφεραν ερευνητές.
       Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης σε σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά φαίνεται να είναι σωστός για τον ανεφοδιασμό των μυών, δήλωσε ο William Lunn, PhD, του Πανεπιστημίου του Connecticut. Η έρευνα περιελάμβανε 8 άντρες που έτρεχαν και βρίσκονταν σε καλή σωματική κατάσταση και ακολουθούσαν ισορροπημένη διατροφή, για δυο εβδομάδες. Στο τέλος κάθε εβδομάδας έτρεχαν γρήγορα για 45 λεπτά. Μετά από κάθε γύρο, οι άντρες κατανάλωναν 0,4 λίτρα είτε σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά είτε αθλητικό ποτό με υδατάνθρακες με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
      Βιοψίες μυών μετά την άσκηση έδειξαν αυξημένη σύνθεση πρωτεϊνών μυών μετά την κατανάλωση γάλακτος σε σχέση με το αθλητικό ποτό που περιείχε μόνο υδατάνθρακες. Επιπλέον, η κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος χωρίς λιπαρά οδήγησε σε υψηλότερη συγκέντρωση γλυκογόνου στους μυς, 30 και 60 λεπτά μετά την άσκηση, σε σύγκριση με τα αθλητικά ποτά. Η αναπλήρωση γλυκογόνου μετά την άσκηση βοηθά τη μελλοντική απόδοση, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας. 
      Ενώ εξετάστηκαν μόνο άντρες, μπορούμε να περιμένουμε ότι και οι γυναίκες θα αποκομίζουν τα ίδια οφέλη μετά την άσκηση, από το σοκολατούχο γάλα, δήλωσε ο ερευνητής. Αν και οι έρευνες ήταν μικρής κλίμακας, δεν υπάρχει λόγος να μην καταφύγει ο αθλούμενος σε σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά μετά την άσκηση, δήλωσε η διατροφολόγος Nancy Clark. Οι αθλητές μπορούν να το εκλάβουν ως φτηνή εναλλακτική διατροφική επιλογή για βοήθεια όσον αφορά την ανάκαμψη μετά την άσκηση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American College of Sports Medicine στη Βαλτιμόρη. 
            Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο James Madison University των Ηνωμένων πολιτειών και δημοσιεύθηκε στο American College of Sposts Medicine, προτείνει ότι το γάλα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό στην μυική αποκατάσταση μετά από έντονη προπόνηση. Αυτό συμβαίνει διότι το σοκολατούχο γάλα περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχονται στα εμπορικά αθλητικά ποτά.
          Ο συνδυασμός πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και υδατανθράκων βοηθά στην γρήγορη επαναφόρτιση των καταπονεμένων μυικών ομάδων. Επιπλέον, το σοκολατούχο γάλα παρέχει τον απαραίτητο όγκο υγρών για επανυδάτωση και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο, συστατικά που χρειάζονται αναπλήρωση μετά από προπόνηση έντονης μορφής τόσο στον οργανισμό ερασιτεχνών ασκούμενων όσο και στον οργανισμό επαγγελματιών αθλητών.
             Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι 2 ώρες μετά την άσκηση είναι οι πιο κρίσιμες για τη σωστή μυική αποκατάσταση και ανάπτυξη για οποιοδήποτε άτομο ασκείται συστηματικά. Το σοκολατούχο γάλα με όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και προαναφέρθηκαν συστήνεται να καταναλώνεται στο πρώτο κιόλας ημίωρο μετά το πέρας της προπόνησης, ώστε να προλαμβάνεται η αποδόμηση μυικών πρωτεϊνών και να μεγιστοποιείται η μυική ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της άσκησης. 
               Πέραν του φυσιολογικού πλεονεκτήματος του γάλακτος σε βάρος του αθλητικού ποτού, το ημίπαχο σοκολατούχο γάλα είναι γευστικότερο και πιο εύληπτο και σε κάθε περίπτωση οικονομικότερο από το αθλητικό ποτό.


Πηγή: www.iatronet.gr/


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.