blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Το Τρέξιμο ως Επιβραδυντικός Παράγοντας της Γήρανσης

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Το Τρέξιμο ως Επιβραδυντικός Παράγοντας της Γήρανσης

Το Τρέξιμο ως Επιβραδυντικός Παράγοντας της Γήρανσης


 

     Στις 30/08 είχαμε δημοσιεύσει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, πού έθετε το ερώτημα "αν η άσκηση ευνοεί την μακροζωία", από το επιστημονικό περιοδικό, Journal of the American College of Cardiology, βασισμένη σε μια 15ετή παρακολούθηση 55.000 ατόμων και των συνηθειών τους. Η απάντηση ήταν ότι οι μακροχρόνιες προσαρμογές στον οργανισμό από τρέξιμο, μειώνει σημαντικά την πρόωρη θνησιμότητα( --> Ευνοεί το Τρέξιμο την μακροζωία; )
    Σήμερα παρουσιαζουμε μια νέα έρευνα, σχετική με το θέμα, με την διαφορά όμως ότι συγκρίνει το μεταβολικό κόστος ατόμων Τρίτης Ηλικίας στο τρέξιμο και στο περπάτημα.  

       Το τρέξιμο μπορεί να συντελέσει στη μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι, οι ηλικιωμένοι που τρέχουν συχνά δαπανούν την ίδια ενέργεια με ένα άτομο 20 ετών..!!  
        Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLΟS OΝΕ, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Κραμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 30 υγιείς εθελοντές (Ομάδα Περπατήματος, Ν=15 και Ομάδα Τρεξίματος, Ν=15), οι οποίοι ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά, για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
  
«Αυτό που βρήκαμε, είναι ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν τακτικά σε αεροβικές δραστηριότητες, ιδίως τρέξιμο, έχουν χαμηλότερο μεταβολικό κόστος (δαπάνη ενέργειας) όταν περπατάνε, όχι μόνο σε σχέση με όσους συνομήλικούς τους κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και σε σχέση με όσους μόνο περπατάνε», εξηγεί ο Δρ Κραμ.

       Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται η μέγιστη αεροβική ικανότητά τους, όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με το τρέξιμο, διατηρούν σε σημαντικό βαθμό αυτή την ικανότητα. Οι επιστήμονες συγκριναν στο εργαστήριο την αεροβική ικανότητα των 30 ηλικιωμένων δρομέων και βαδιστών. Αποτέλεσε έκπληξη η διαπίστωση ότι, οι ηλικιωμένοι που τρέχουν συχνά, είναι τελικά καλύτεροι βαδιστές από τους ηλικιωμένους που περπατάνε τακτικά.  

        Συνεπώς, το τρέξιμο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και επιτρέπει στους ηλικιωμένους να κινούνται πολύ καλύτερα, έχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποιότητα ζωής, σε σχέση με όσους ταυτίζουν τα γεράματα με την καθιστική ζωή. Όμως και το απλό περπάτημα ως μορφή άσκησης έχει πολλά θετικά οφέλη, όπως την μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας και κατάθλιψης - απλώς στην περίπτωση του βαδίσματος δεν έχουμε ίδια ενεργειακή απόδοση, όπως συμβαίνει με όσους ασχολούνται και με το τρέξιμο.


Πηγή: health.in.gr

Το παρών άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, στις 20 Νοεμβρίου 2014 με τον τίτλο: 

Running for Exercise Mitigates Age-Related Deterioration of Walking Economy 

Το πρωτότυπο άρθο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ



Διαβάστε παρόμοια άρθρα από το "Εν Σώματι Υγιεί":


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.