blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: 32ος Διεθνής Ιστορικός Αγώνας Υπεραπόστασης Αθήνα-Σπάρτη 246χλμ - ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

32ος Διεθνής Ιστορικός Αγώνας Υπεραπόστασης Αθήνα-Σπάρτη 246χλμ - ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

32ος Διεθνής Ιστορικός Αγώνας Υπεραπόστασης Αθήνα-Σπάρτη 246χλμ - "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ"

Το "Εν Σώματι Υγιεί" μαζί με τον Βεροιώτη δρομέα Ηλία Καραϊωσήφ !

 

    
  
     Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκινάει από το Προπύλαια της Ακρόπολης Αθηνών ο 32ος Διεθνής Ιστορικός Αγώνας Υπερ-Απόστασης Αθήνα-Σπάρτη 246χλμ, κοινώς γνωστό σε όλους ως "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" και ολοκληρώνεται μετά από 36 ώρες στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη...

     

Τί είναι το Σπάρταθλον;

   Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.
    Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

    Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.


Ιστορικά Στοιχεία: 

   Η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., η πλέον περίφημη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού.
    Ο θρίαμβος της μεγαλοφυΐας του Μιλτιάδη και η αυταπάρνηση των οπλιτών του έτρεψαν σε φυγή τις ορδές του περσικού επεκτατισμού, και διέσωσαν την Αθήνα και ολόκληρο τον Ελληνισμό από τον έσχατο κίνδυνο της υποδούλωσης στους βαρβάρους επιδρομείς. Οι συνέπειες της νίκης του Μαραθώνα φθάνουν μέχρι των ημερών μας. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή ματαίωση της επικράτησης του "ασιατισμού" στην Ευρώπη, γεγονός με κοσμοϊστορική σημασία. Χάρη στη νίκη αυτή η Αθήνα μπόρεσε να μεγαλουργήσει και να κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα όλους τους τομείς της γνώσης, της τέχνης και της αρετής. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της.
      Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την μάχη του Μαραθώνα.   Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη " την επομένη της αναχώρησης του" από την Αθήνα.

    Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσαρες συναδέλφους του της RAF , επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982 όπου τα μέλη της βρετανικής παροικίας και έλληνες φίλοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση και συμπαράσταση. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες. Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος "είχε δίκιο"! Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες.
     Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.
 

Η Διαδρομή

    Η διαδρομή του Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξόδρομο και βουνίσια μονοπάτια. 

     Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα καθόλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.   

    Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.       


Δείτε εδώ τον χάρτη της διαδρομής.          
     
   Στον φετινό αγώνα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα πάρουν μέρος μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων απ΄όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στο «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα συμμετάσχουν 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες. Ανάμεσα τους είναι και πολλοί που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση, όπως επίσης και ο δρομέας από την Βέροια Ηλίας Καραϊωσήφ, ο οποίος στον περσινό αγώνα κατετάγη 9ος Έλληνας και 57ος στην γενική κατάταξη.
     Θα πρέπει να τονιστεί, ότι υπήρξαν αρχικά 560 αιτήσεις συμμετοχής, από παλιούς αλλά και νέους δρομείς. Έτσι, το Δ.Σ. του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποφάσισε να γίνουν δεκτές οι πρώτες 380 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής με 200 ακόμη αθλητές. Μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.

    Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη το «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η πολύχρονη προσφορά του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στην προβολή του Ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
    
      Το "Εν Σώματι Υγιεί" όπως είχε προαναγγείλει με δημοσίευμα του στις 15/07/2014, ανέλαβε την επίσημη και συνεχή προπονητική επίβλεψη και επιστημονική καθοδήγηση του δρομέα από την Βέροια καθώς και την υποστήριξή του κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως επίσης και χορηγός επικοινωνίας. Χορηγός της Βεροιώτικης αποστολής είναι ο κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, Ιδιοκτήτης της εταιρείας EM-DA Ltd. ο οποίος ανέλαβε εξολοκλήρου τα έξοδα συμμετοχής και διαμονής του αθλητή και του συνοδού του.


Πηγή:  spartathlon.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ: Η Βεροιώτικη αποστολή για το 32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ!


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.