blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: To Bocce και οι κανόνες του

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

To Bocce και οι κανόνες του


Σήμερα φιλοξενούμε στο blog ένα άρθρο που μας έστειλε ο κ. Τσάπατος Στέλιος M.Sc. σχετικά με το BOCCE, ένα από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα στο πρόγραμμα των Special Olympics


 

 Το Bocce και οι κανόνες του


Τσάπατος Στέλιος, M. Sc.*


   Το Μπότσε είναι ένα άθλημα τεχνικής και στρατηγικής το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, προσφέρει διασκέδαση, ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί το πνεύμα και το σώμα
   
   Το Μπότσε ως επίσημο αγώνισμα των Special Olympics προσφέρει την δυνατότητα σε άτομα με νοητική υστέρηση να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.

   Οι πρώτες αναφορές για το παιχνίδι του Μπότσε ανάγονται στο 5.000π.Χ στην Αίγυπτο. Διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Είναι παρόμοιο με δύο άλλα παιχνίδια , το lawn bowls και το petanque. Το Μπότσε αποτελεί άθλημα των Special Olympics από τους Παγκόσμιους αγώνες του 1991.

   Η βασική αρχή του Μπότσε είναι η ρίψη μιας μπάλας προς ένα σταθερό στόχο με σκοπό να φτάσει η μπάλα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν. Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός Μπότσε και είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος.

   Το γήπεδο του Μπότσε είναι διαστάσεων 18,29χ 3,66μ . Η επιφάνεια δαπέδου στο Μπότσε μπορεί να είναι στρωμένη ,με μοκέτα, άσφαλτο , γκαζόν , τάπητα. Παίζεται με 8 μπάλες (4 και 4) και 1 μπαλίτσα στόχου (pallina). Η pallina ονομάζεται και jack, kitty ή pill. Οι μπάλες του Μπότσε ζυγίζουν 900 gr και έχουν διάμετρο 107-110 mm και η pallina  διάμετρο 50 mm. Οι μπάλες είναι συνήθως 4 πράσινες και 4 κόκκινες. Μερικές φορές για να διευκολυνθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης επιτρέπεται οι μπάλες να έχουν επάνω σημάδια – σύμβολα αναγνώρισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης κώνοι σε έντονα χρώματα, κουδούνι προειδοποίησης για αθλητές με προβλήματα όρασης. Παίζεται με 2 παίκτες ή ομάδες με 4 μπάλες η καθεμία. Με ρίψη κέρματος αποφασίζεται ποια ομάδα ρίχνει τη pallina. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει τη pallina μέσα στο γήπεδο και πέρα από τη κεντρική γραμμή. Ο ίδιος παίκτης ρίχνει και τη πρώτη μπαλιά. Η αντίπαλη ομάδα ρίχνει μετά τόσες μπάλες , όσες χρειαστεί για να φέρουν μια μπάλα πιο κοντά στην pallina από την μπάλα του α παίκτη. Η ομάδα που παίρνει τον πόντο (πόντους) ξεκινά τον επόμενο γύρο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Στην αρχή του παιχνιδιού γίνεται η ρίψη κέρματος από το διαιτητή , οι νικητές στο κέρμα, διαλέγουν χρώμα μπάλας και το πλεονέκτημα της pallina. Μετά τη ρίψη της pallina οι αθλητές παίζουν την πρώτη τους βολή. Ο διαιτητής αποφασίζει ποιος είναι πιο κοντά στη pallina και ποιος παίζει μετά. Μόνο μια ομάδα μπορεί να πάρει πόντους σε ένα γύρο. Στα ατομικά αγωνίσματα και στα ζευγάρια νικητής είναι εκείνος που πρώτος συμπληρώνει 12 πόντους. Στο ομαδικό ο νικητής πρέπει να συμπληρώσει 16 πόντους.

   Σε ότι αφορά το πιάσιμο της μπάλας υπάρχουν 2 τρόποι , με την παλάμη πάνω (cradle) ή κάτω από την μπάλα ( birds foot). Οι αθλητές χρησιμοποιούν το καλό τους χέρι. Τοποθετούν τη μπάλα στη παλάμη του χεριού, τα δάχτυλα απλώνονται και κλείνουν απαλά, ο αντίχειρας και το μικρό δάχτυλο τοποθετούνται ακριβώς απέναντι στη μπάλα, ο καρπός εκτείνεται έτσι ώστε η παλάμη και ο πήχης του χεριού να σχηματίζουν ευθεία. Η παλάμη πρέπει να βλέπει προς τα πάνω. Η μπάλα σταθεροποιείται με τα δάχτυλα του 2ου χεριού πριν τη βολή. Ο βραχίονας βολής πρέπει να βρίσκεται μακριά από το σώμα. Ο αθλητής τοποθετεί το πόδι του πίσω από τη γραμμή των 3.05 μ, το άνοιγμα των ποδιών , πρέπει να είναι όσο το πλάτος των ώμων. Η στάση αυτή προσδίδει στη βολή σταθερότητα και αποτρέπει την  απώλεια ισορροπίας.

   Τέλος στους τελευταίους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που έγιναν στην Αθήνα, το Μπότσε αποτελούσε άθλημα του επίσημου προγράμματος και συμμετείχαν περίπου 330 αθλητές.



Πηγές :
1)      Το άθλημα του Μπότσε στα Special Olympics , Αθήνα, (2010).
2)   Το άθλημα του Μπότσε και η ανάπτυξη του στην Ελλάδα: Τρομπέτα Ε, Τσάπατος Στ, Κουτσογιάννης Α & Καραιωσήφ Α, 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεραπευτικής Γυμναστικής & 4η Ημερίδα Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Θεσσαλονική (2012).
3)   Σημειώσεις μαθήματος Ειδικής Φυσικής Αγωγής (κύρια ειδικότητα): Κοκαρίδας Δ., Μαγγουρίτσα Γ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , 2001-2002.
4)  Σημειώσεις μαθήματος ΑΜΕΑ και Άσκηση: Μπάτσιου Σοφία, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα- Άσκηση και Ποιότητα Ζωής, Κομοτηνή, (2012)




   Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τσάπατος Στέλιος είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ειδικευμένος στην Ειδική Φυσική Αγωγή, κάτοχος Μεταπτυχιακό Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Sc.) στην Φυσική Δραστηριότητα σε Ειδικούς Πληθυσμούς και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 
Κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, εργάζεται ως αναπληρωτής στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και στο ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής Χαλκίδας και είναι επίσημος διαιτητής στο άθλημα του Bocce.

                                 Contact: stelios.tsapatos@gmail.com
                            FaceBook: Stelios.Tsapatos



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.